Publicitat
Ciutat

“És frustrant no poder fer res quan destrueixen el teu país”

La guerra entre Rússia i Ucraïna es viu des de Sabadell amb punts de vista diferents, com és el cas de l’ucraïnès Vladyslav Kopotun i la russa Tatiana –que prefereix sortir només amb el nom de pila–. A la capital vallesana viuen 700 persones d’aquests dos països en conjunt, unes 350 de cadascun, i són la dinovena i vintena nacionalitat amb més població immigrant a Sabadell. L’alcaldessa de la ciutat, Marta Farrés, en declaracions al D.S., condemna “de manera ferma i rotunda la situació de violència que s’està vivint a Ucraïna amb l’atac de Rússia”. Farrés fa arribar tota la seva “solidaritat a la ciutadania ucraïnesa, que està patint aquest conflicte” i troba inacceptable que es produeixi aquesta guerra i que s’hagin de lamentar víctimes en aquest conflicte.

Un bomber observa un edifici de Kíev (Ucraïna) destrossat per les tropes russes / EFE

Un bomber observa un edifici de Kíev (Ucraïna) destrossat per les tropes russes / EFE

Kopotun va néixer el 2000 a Ucraïna i per motius laborals dels seus pares, quan tenia tres anys va marxar del país. Ara compagina la feina amb el futbol, ja que juga al CE Sabadell B i és un habitual de la zona esportiva de l’Olímpia. Des de Mollet, on viu, reconeix que viure aquesta situació “és frustrant perquè veus que no pots fer res quan estan destruint el teu país”. Té família a la capital, Kíev, i a ciutats que estan entre 100 i 200 km d’aquesta, i “estan aterrats per les explosions i tot el dia amb les notícies atents a què s’ha de fer i què no”. A 3.000 quilòmetres de distància, el millor que poden fer ell i la seva família creu que és “donar-los ànims i ajudar que estiguin el més tranquils possible”.

La Tatiana, per la seva part, prové de Grozni, la capital de Txetxènia, situada al sud-oest de Rússia. Ella observa el conflicte des de la banda russa, i denuncia que els mitjans de comunicació catalans i espanyols donen una imatge esbiaixada de la realitat: “Només donen imatges de Kíev, però no de les destrosses del Donbass”, critica. La sabadellenca creu que era inevitable arribar en aquesta situació després que “fa vuit anys que [els ucraïnesos] no compleixen els acords de Minsk. Estaven bombardejant, matant a la gent i aquí no en parlaven. Només presenten víctimes d’Ucraïna i ho veig injust”. La Tatiana creu que en aquesta guerra el president rus, Vladímir Putin, “apaga conflictes” i servirà per “canviar el règim mundial. Fins ara manava Amèrica, i això canviarà”.

I ara, què?

Per la seva part, Vladyslav Koptoun, que anava a Ucraïna quan tenia vacances, no veu clar quan podrà tornar al seu país. La Tatiana espera tornar a Rússia a Moscou, on preveu trobar-se amb la seva mare, una dona “pensionista, que fa la seva vida i no s’interessa molt per això”.

Publicitat
Comentaris
To Top