Ciutat

El comboi d’infants ucraïnesos que escapen de la guerra, a punt d’arribar a Sabadell

Famílies sabadellenques acolliran infants de Nikopol que escapen de la guerra amb autocars

A LA FOTO, ELS INFANTIS I ELS MONITORS JA SUPERADA LA FRONTERA UCRAÏNESA, EN TERRITORI POLONÈS. EL GRUP ESPERA PER PUJAR ALS AUTOCARS QUE EL PORTARÀ CAP A SABADELL

[Laura Hernández]

Un centenar d’infants ucraïnesos de Nikopol escapa de la guerra en direcció a Catalunya, amb un comboi de dos autocars que farà parada a Sabadell. La ciutat acollirà fins que sigui necessari alguns dels nens, que es quedaran amb famílies sabadellenques.

Els dos autocars van sortir dissabte al matí de la ciutat del sud d’Ucraïna i ja han travessat la frontera amb Polònia, que quedava a 1.000 quilòmetres de distància. El riu Dniéper separa la ciutat natal del centenar d’infants de la central nuclear més gran d’Europa, Zaporiyia, bombardejada i ocupada per tropes russes.

L’ONG TANU, que des de fa 23 anys treballa per ajudar els infants de Nikopol, ha organitzat l’evacuació. De fet, un dels programes que gestiona l’associació facilita que cada any desenes de menors puguin passar les vacances d’estiu i Nadal a llars catalanes. Previsiblement, les famílies sabadellenques que participen en el programa acolliran ara alguns dels infants. Els altres, seran també acollits per famílies de Sabadell i Terrassa.

Un viatge lent, fred i perillós

El trajecte fins a la frontera de Polònia, asseguren fonts de l’associació, va ser a marxa lenta i sense poder fer ús d’aparells mòbils. Per raons de seguretat, els dispositius van ser apagats durant tot el trajecte per territori ucraïnès per evitar el risc que l’exèrcit rus n’interceptés el senyal.

L’acollida d’infants ucraïnesos a Sabadell és immediata

Passades les 22 h de diumenge, el comboi procedent de Nikopol ja havia superat el pas fronterer i havia entrat en territori polonès, a l’espera dels autocars que els condueixen fins a Catalunya. Una delegació de l’ONG TANU es va desplaçar a la frontera per recollir els infants i portar-los cap a Sabadell i Terrassa.

Els infants i els adults que els acompanyen van haver de passar per tots els tràmits fronters, incloses les hores d’espera a temperatures sota zero. El grup va passar una primera nit a prop de la frontera polonesa, on després de fet prop de mil quilòmetres en autocar van poder dormir a un hotel.

Al comboi dels nens de l’ONG TANU no s’han pogut incorporar finalment els infants vinculats a l’ONG que es troben a la capital Kyiv i els seus entorns. L’operatiu del desplaçament no ha pogut resoldre amb seguretat l’arribada dels petits als autocars.

La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) supervisarà tot el procés d’acollida, especialment amb les noves famílies. Procuraran que l’arribada a les noves llars i l’adaptació a una nova família i a un nou entorn social es faci de la manera més natural i menys traumàtica.

L’ONG ha fet les darreres setmanes una crida a l’acollida d’emergència a la qual han respost moltes més famílies que nens arriben. El cupó de candidats es va tancar fa dies, tot i que es manté una llista de famílies candidates en reserva per si cal fer algun relleu.

Entre les noves famílies d’acollida hi ha ciutadans ucraïnesos que s’han ofert per acollir i fills adults d’antigues famílies acollidores, que van viure l’experiència com a germans i ara volen repetir-la com a pares.

Comentaris
To Top