Ciutat

Dos anys de pandèmia: el virus que ha canviat Sabadell

L'activitat s'ha recuperat després de la pandèmia / LLUÍS FRANCO

La ciutat recupera el camí estroncat per l’esclat del coronavirus, ara enterbolit per la guerra entre Rússia i Ucraïna

L'activitat s'ha recuperat després de la pandèmia / LLUÍS FRANCO

Pocs imaginaven quan brindaven per un feliç 2020 que el 14 de març quedarien confinats totalment durant un mes, fins a mitjans d’abril, per un virus totalment desconegut que els canviaria la vida, almenys durant un temps. El coronavirus va aturar en sec l’activitat, d’això en fa ara dos anys, i pocs tampoc haurien pensat que ara seria la invasió de Rússia a Ucraïna la que tornaria a tensar la societat i l’economia.

Un dels sectors que ha patit intensament els més de 700 dies de pandèmia és el de l’hostaleria i la restauració. El president d’aquest gremi a Sabadell i la comarca, Jordi Roca, defineix la situació del sector com a “delicada i incerta”, perquè tot i que assegura que actualment les coses van relativament bé, “tenim la sensació que en sortim d’una i entrem en una altra”, en referència a l’augment dels preus de l’electricitat, els carburants o la farina. “Què ve després?”, es pregunta Roca.

Els ERTO mostren la recuperació que viu la ciutat dos anys després de l’inici de la pandèmia. Ara només hi ha 25 persones en aquesta situació (16 de les quals del sector de l’hostaleria). Xifra que contrasta amb les 15.135 que ho van arribar a estar el juny del 2020; un de cada quatre assalariats de Sabadell. La secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, creu que “ara és temps de treballar per la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental per assolir el màxim benestar de les persones”. Aymerich reclama que es defineixin “polítiques efectives” que ajudin a crear ocupació, sobretot a la indústria, “que és el principal motor de l’economia”. Respecte a ara fa dos anys, per exemple, Sabadell té un 7,4% menys d’aturats (11.907 en total). En canvi, no millora, sinó que ha registrat rècords històrics la inflació, d’un 7,6% aquest passat mes de febrer, la pujada més alta des del 1986 segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Les empreses veuen la situació actual amb optimisme, però conscients que la recuperació serà llarga, tal com reflecteix la darrera enquesta del clima empresarial del CIESC. El fins ara president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, reivindica que la por inicial per la pandèmia s’ha convertit “en un espai d’esperança” en què el comerç de proximitat ha agafat força i s’ha reivindicat com a essencial per a la ciutat. Si bé entre el 2020 i el 2021 l’activitat comercial només va créixer un 1,72%, segons l’aplicació Pulso de Banc Sabadell, entre 2021 i 2022 l’augment ha estat molt més considerable, del 27,4%.

Tres de cada deu

El Departament de Salut tenia comptabilitzats fins ahir 67.395 casos diagnosticats de Covid entre sabadellencs, un 31,1% de la població. La directora del Servei d’Atenció Primària del Vallès Occidental de l’ICS, Montse Teixidó, posa el focus en una de les seqüeles que deixa la pandèmia: “Garantir l’atenció a pacients amb Covid persistent”, alhora que “intensificar el seguiment” de les patologies cròniques, incorporant els aprenentatges adquirits aquests dos anys.

Sis onades després, a Sabadell s’han fet més de mig milió de proves diagnòstiques: 415.004 PCR i 194.872 tests d’antígens ràpids. Actualment, la mitjana d’edat dels casos positius és de 37,2 anys i han mort 719 persones per la Covid, una xifra que, com la de contagis, cal matisar pel mateix motiu. Tanmateix, des del 27 de desembre s’han administrat més de 350.000 dosis de les diverses vacunes, la qual cosa ha estat determinant per reduir la incidència de la malaltia.

Els comerços han recuperat l’activitat, com aquest de l’avinguda de Matadepera / VÍCTOR CASTILLO

Els comerços han recuperat l’activitat, com aquest de l’avinguda de Matadepera / VÍCTOR CASTILLO

L’única restricció que hi ha actualment és la de dur la mascareta al transport públic i en espais tancats d’ús públic o oberts al públic, com són les botigues o l’administració. També s’ha de dur a les escoles, la qual cosa passa des del curs 2020-2021 (i els dies de juny de fa dos anys en què els alumnes van tornar a les aules).

Així, entre la pandèmia, ara la guerra de Rússia i Ucraïna i sense oblidar el procés independentista –deixant de banda el que pensi cadascú–, els estudiants “han viscut massa coses en cinc anys i això es nota a l’escola”, creu el cotitular de l’Escola del Sol, Carlos Aparicio. Molts elements a digerir que, en un dels extrems, han comportat un augment disparat d’atencions relacionades amb la salut mental. Els intents de suïcidi s’havien triplicat l’estiu del 2021 a l’àrea del Taulí, on van passar d’atendre uns tres casos mensuals a dotze. I això va anar acompanyat d’un notable increment (21,6%) dels trastorns de conducta alimentària, sobretot d’anorèxia nerviosa adolescent.

Comentaris
To Top