Ciutat

Serveis socials 2021: menys usuaris que abans de la pandèmia, però més vulnerables

Gent gran repartint al Rebost Solidari, en una imatge d’arxiu prèvia a la Covid-19 / cedida
Gent gran repartint al Rebost Solidari, en una imatge d’arxiu prèvia a la Covid-19 / CEDIDA

El primer impacte social de la Covid ha quedat aigualit pel que fa al gruix d’usuaris als serveis socials. Si bé Sabadell va haver d’assumir un increment de persones a les llistes d’Acció Social durant l’any 2020, aquesta emergència ha quedat enrere: l’any passat es van atendre 16.283 sabadellencs, un 0,3% menys que abans de la pandèmia. “Va haver-hi un primer impacte molt fort i ara s’ha recuperat una certa normalitat”, valora el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés.

De les dades s’extreu una doble lectura: hi ha pràcticament un 10% d’usuaris menys als serveis socials de Sabadell respecte a l’any passat i un 0,3% menys si ho comparem amb l’any pre-Covid. Però cada usuari rep ara més actuacions. “Aquestes persones ara necessiten una intervenció més profunda”, apunta Cortés.

Segons les últimes dades de la regidoria, les intervencions per persona s’han incrementat un 34%. Si l’any 2019 cada usuari rebia 2,9 atencions de mitjana, el 2021 han escalat a 3,9 per persona. En termes absoluts, el 2021 se saldava amb 63.646 intervencions dels serveis socials a Sabadell. Els efectes socials de la pandèmia no s’han allargat en el temps pel que fa a l’increment d’afectats, però sí que ha agreujat la situació dels usuaris.

El pressupost destinat a Serveis Socials ho demostra: la partida pressupostada el 2021 (25 milions) s’ha incrementat un milió respecte a l’executada l’any de la pandèmia (24 milions). I és ara tres milions superiors a la invertida el 2019 (22 milions).

El Rebost atén 1.800 famílies

La necessitat ha canviat. Si bé als inicis de la pandèmia gran part de l’ajut anava destinat a la necessitat més bàsica –alimentació i higiene–, ara la meitat del pressupost d’acció social s’inverteix a la partida d’habitatge. Des del 2018, s’ha destinat un 50% del pressupost de prestacions a temes d’exclusió residencial. El 2021 s’ha recuperat aquesta tendència, tot i que la despesa global de prestacions ha crescut.

Ara, la xifra de famílies que atén el Rebost Solidari també està a nivells prepandèmia. Segons els últims registres disponibles, el Rebost atén ara 1.800 famílies, el mateix nombre de persones que abans de la pandèmia. El maig del 2020 la xifra escalava a 2.500 famílies. “Hi havia un vincle molt clar entre la situació d’emergència i la necessitat d’alimentació”, conclou Eloi Cortés. 

Comentaris
To Top