Publicitat
Ciutat

Els refugiats ucraïnesos del comboi de Sabadell comencen una nova vida a la ciutat

El comboi de Sabadell que va marxar a Romania per ajudar refugiats ucraïnesos ja ha arribat a casa

/Joan Bella

Fa una setmana el Joan Bella, veí de Sabadell, era a Porto continuant endavant amb les seves obligacions quotidianes. La seva història no era una altra que la de qualsevol ciutadà convertit en espectador de la invasió en territori europeu més transcendent des de l’inici de la Segona Guerra Mundial.

En Joan, estupefacte davant el recompte de morts i ferits que acompanyaven les notícies dels primers dies de guerra, tenia clar que havia de fer alguna cosa davant un conflicte que havia començat a la cantonada de casa. Conjuntament amb l’Emili Sarrion, la Marta Franch i l’Antoni Torres havia decidit començar una expedició per ajudar als milers de desplaçats de guerra que es concentraven a la frontera amb Ucraïna. En poc dies, havien recaptat, amb l’ajuda d’un seguit d’empreses de Sabadell, més de 30.000 euros. Finalment, dijous 10 de març sortien disset furgonetes direcció Timisoara (Romania) des del Club Tenis Sabadell.

/Joan Bella

Després de tres dies d’expedició, en la mesura que escric aquesta història, el comboi d’en Joan està creuant un peatge a prop de Niça. Fa poques hores hi ha desembarcat 9 refugiats a Milà. No tots volien venir fins a terres catalanes, però des de l’altra costat de la línia remarca que tots volen arribar “a bon port”. L’expedició – assegura – ha sigut un èxit.

L’expedició de 17 furgonetes ha recollit a Timisoara un total de 65 persones, moltes d’elles nens que han hagut de fugir del territori ocupat. “Ens vam conèixer en un hotel lúgubre de Romania, al principi tenien molta por i apropar-nos-hi va ser difícil”, afirma en Joan.

En una situació de guerra, l’ajuda humanitària que s’hi concentra pot estar poc dirigida i la informació que ens arriba és que de manera voluntària moltes persones ajuden amb els seus propis mitjans les persones refugiades. Una forma de solidaritat que en els últims dies ha alertat a l’administració, ja que no pot tenir en compte prèviament els recursos que necessitaran les persones nouvingudes. En el cas de l’expedició de Sabadell, el cònsol de Romània els ha ajudat en la formalització de l’entrada dels refugiats en territori europeu. No obstant això, l’absència de documentació de molts dels nens que han recollit a Romania els ha obstaculitzat la sortida del país.

Després de la primera parada a Milà, l’expedició ja veu a tocar l’arribada a casa. Segons ens han confirmat, de les persones que volen venir a Catalunya, 21 arribaran a Sant Quirze aquesta nit i 9 aniran a Barcelona. L’alcaldessa de la població vallesana ja ha estat en contacte amb l’expedició prèviament i les seves noves llars d’acollida ja estan garantides. Fins i tot, alguns d’ells ja tenen un contracte laboral, assegura en Joan.

Des de l’altre costat del telèfon, l’emoció és palpable després d’aconseguir allunyar de la guerra i l’horror a totes aquestes persones. Probablement, una situació traumàtica com aquesta no serà fàcil de superar per molts nens que han hagut d’abandonar la seva terra. Una vida que deixen enrere, però que no s’hauria d’oblidar. Avui, en la seva benvinguda, gràcies a un projecte de la llibreria sabadellenca Librerío de la Plata, rebran uns llibres que dins són buits. Potser, qui sap, la història necessitarà els seus relats per entendre què va significar la guerra.

/Joan Bella

El comboi de Sabadell per recollir 80 refugiats ucraïnesos, en ruta fins a Romania

Publicitat
Comentaris
To Top