Ciutat

Decomissen 5.000 plantes de marihuana a Sabadell en un any

Ofensiva total contra els clans de la marihuana. Els Mossos d’Esquadra, la Policia Municipal i el Cos Nacional de Policia han incrementat la pressió sobre el cultiu i venda de droga a Sabadell davant l’augment de l’activitat criminal a Catalunya, considerada l’hort de la marihuana d’Europa. Entre febrer de 2021 i març de 2022, els cossos policials han decomissat 4.956 plantes de marihuana i més de quatre quilos de cabdells.

Els jutjats de Sabadell han rebut una allau de nous casos: en l’últim any, hi ha 17 investigats a la ciutat i s’han produït 13 detencions per presumptes delictes contra la salut pública. A banda, la Unitat Canina de la Policia Municipal ha realitzat 1.250 intervencions a la via pública per delictes menors.

Una plantació de marihuana trobada pels cossos policials / CEDIDA

El negoci de la droga comporta perills: els Mossos ja avisen d’una escalada en la violència en el narcotràfic. Només l’any passat es van registrar un centenar de narcoassalts, tres segrestos i tres homicidis vinculats al negoci de la marihuana al Principat. El problema és “generalitzat”, segons els Mossos. Afecta Catalunya, la ciutat i la comarca: els agents de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell –que inclou nou municipis del Vallès– han realitzat 21 operacions contra les plantacions de marihuana en els últims sis mesos. Se’n desmantella una a la setmana, de mitjana. El doble que fa un any.

Narcotraficants “professionals”

Els grups especialitzats en cultiu i la venda d’estupefaents s’han “professionalitzat” en els últims anys, segons apunten fonts dels Mossos. Es tracta de grups mafiosos amb un historial delictiu al darrere i amb capacitat per blanquejar a través d’empreses sense activitat real.

Quan la policia intercepta una plantació i hi accedeix, rarament troba els caps del clan. El més habitual és topar amb els jardiners –immigrants que han estat sostrets dels seus països de forma il·legal–. “La majoria no saben on aniran a parar, i un cop arriben malviuen a la plantació. Dormen i mengen allà dins, no tenen contacte amb l’exterior i no saben parlar el català o el castellà”, assenyalen des de la policia catalana.

La Policia Municipal de Sabadell inspeccionant la plantació de marihuana / D.S.

“Cal actuar amb contundència”

Els grups criminals estenen la por allà on van. El clan familiar de Can Deu, desarticulat el setembre de 2021, és un bon exemple per veure la relació entre el tràfic de droga i la sensació d’inseguretat dels veïns. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, creu que els cossos policials “han d’actuar amb tota la contundència” davant dels clans de la droga, després d’uns anys en què “hi ha hagut permissivitat” per part de les autoritats.

Gran part de les plantacions es connecten a l’enllumenat de manera fraudulenta, el que provoca una sobrecàrrega a la xarxa i talls de llum. Un dels punts calents és a Can Puiggener, on l’Ajuntament de Sabadell està en contacte amb els veïns i ha reclamat inversions a Endesa. L’alcaldessa assegura que a Sabadell hi ha “tolerància zero” envers el frau elèctric de les plantacions: “És un delicte, no una necessitat. No ho consentirem”.

Comentaris
To Top