Ciutat

Manel Cervantes (Taulí): “La mascareta no hauria de ser obligatòria des de fa temps”

Manel Cervantes (Taulí): “No hauria de ser obligatòria des de fa temps”

La pandèmia de la Covid-19 entra en una nova etapa aquest 28 de febrer a Catalunya, ja que el Departament de Salut deixa de comptabilitzar els casos lleus perquè no es faran testos i les persones positives sense símptomes no hauran de fer quarantena. Sí que es manté l’obligatorietat de dur la mascareta als espais interiors com a mesura de prevenció de la malaltia. Una decisió, però, que no comparteix tota la comunitat científica i qüestionen persones com el cap de Malalties Infeccioses del Taulí, Manel Cervantes.

“Fa dies que s’hauria d’haver retirat l’obligació de portar mascareta a l’interior”, opina Cervantes. Al seu parer, qui sigui de risc, tingui tos o simplement si algú vol, l’hauria de poder dur, però no hauria de ser obligatòria en espais ben ventilats com els grans teatres perquè “una bona ventilació protegeix més que portar la mascareta”.

Actualment, la incidència de la Covid-19 és baixa en comparació amb la resta d’onades de la pandèmia. A Sabadell, en els darrers set dies s’han diagnosticat 424 casos positius de coronavirus, un centenar menys que a principis de mes. El risc de rebrot es manté a la baixa des del pic de final de gener i es troba actualment a 400 punts. La velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) se situa a 0,94 punts.

Tanmateix, l’expert en malalties infeccioses comparteix que les vacunes “valen la pena” encara que no evitin que hi hagi transmissió, perquè han ajudat a evitar casos greus i han permès recuperar l’activitat. A hores d’ara, segons Cervantes, “potser és el moment de tornar a la normalitat”. Al seu parer, cal que les institucions tinguin especial cura i atenció de les persones grans i de risc, “protegint molt, fent les proves que faci falta i aconsellant restriccions als que els vagi la vida”, però la resta, “vida normal”. A Sabadell, el 81,3% de la població porta la pauta completa de la vacunació contra la Covid-19.

La grip arriba tard

Després de dos anys de pandèmia, aquest cop la grip arriba tard, apunten des del Taulí. Però ha arribat amb força aquestes darreres setmanes i s’espera que el pic es produeixi en els pròxims 15 dies.

Actualment a l’hospital de Sabadell hi ha 10 persones ingressades a planta per grip, i 34 per Covid. A les UCI, 4 per la primera malaltia i la meitat per la segona.

El cap de Malalties Infeccioses del Taulí, Manel Cervantes, explica que la situació gripal “és similar a altres anys” pel que fa a nombre de casos, però es mostra sorprès perquè “arriba fora d’hora”, a final de març i en un moment en què habitualment “ja hauria d’haver acabat”. Com cada any al Taulí, la preocupació “és que el volum de casos no ens col·lapsi”, com s’està veient aquests dies a Urgències.

Nou protocol Covid: no calen testos ni aïllaments

Comentaris
To Top