Ciutat

ERC vol que torni a ser l’Ajuntament qui gestioni els impostos locals dels sabadellencs

El grup municipal considera “un error” la cessió dels tributs a la Diputació de Barcelona: “Ja no hi ha atenció ciutadana al carrer Indústria”

D'esquerra a dreta: la portaveu adjunta d'ERC a l'Ajuntament, Èlia Soriano-Costa; el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Gabriel Fernández; i el portaveu d'ERC a la Diputació de Barcelona, Dionís Guiteras / D.S.

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Sabadell vol que el consistori recuperi la gestió dels tributs ordinaris dels sabadellencs, ara en mans de l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona (DiBa) des de fa uns mesos. L’objectiu d’ERC és que això sigui una realitat si aconsegueix entrar al Govern municipal després de les eleccions del 2023.

De moment, però, com a solució provisional, el grup republicà reclama que l’ens supramunicipal recuperi el Pla Personalitzat de Pagament (PPP) d’impostos, una mesura que va desaparèixer quan l’executiu de Sabadell va cedir aquesta competència a la Diputació de Barcelona l’octubre de 2021. Es calcula que permetia que prop de 2.500 famílies i microempreses paguessin els tributs (impost de circulació, impost sobre béns immobles (IBI), taxa de gual, entre altres) en un màxim de 10 quotes (ara és de quatre).

ERC assegura que el traspàs de la gestió d’impostos a la DiBa ha estat un “error”. “L’Ajuntament ha perdut sobirania i capacitat d’atendre els ciutadans de més a prop i, per tant, millor. El PPP facilitava als sabadellencs pagar els tributs a poc a poc, còmodament. Ara, hi ha famílies que s’han trobat amb la desagradable sorpresa d’un càrrec que no s’esperaven”, ha asseverat el portaveu republicà a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

En la mateixa línia, la portaveu adjunta d’ERC, Èlia Soriano-Costa, indica que la cessió dels tributs a la diputació ha portat alguns problemes. “Arriben malament els noms, per exemple, amb adreces de difunts. A més, ja no hi ha atenció ciutadana al carrer Indústria. Tornem a estar davant d’un cas de mala gestió evident del govern municipal”, ha reblat.

Moció al ple de dimarts

Per tal que la DIBA recuperi el PPP i que es pugui implementar a la resta de municipis de l’ORGT, presentarà una moció al ple municipal del pròxim dimarts 5 d’abril. De fet, el ple de la Diputació de Barcelona va aprovar ahir al matí la proposta dels republicans, que hi va aconseguir el vot favorable de tots els grups excepte del Partit Popular, que s’hi va abstenir.

En definitiva, el grup municipal instarà al Govern municipal a incloure la partida necessària al pressupost per “desenvolupar i implementar les adaptacions necessàries al sistema informàtic de l’ORGT per permetre la gestió dels pagaments a partir d’un PPP”. Si la moció tira endavant, l’objectiu d’ERC és que el Pla Personalitzat de Pagament d’impostos estigui establert a partir del gener del 2023.

Per la seva banda, el portaveu d’Esquerra a la Diputació de Barcelona i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, ha criticat que el principal perjudicat per la cessió dels tributs a la DiBa són les famílies sabadellenques. “S’ha allunyat i apartat del ciutadà els tributs”, ha afegit.

Comentaris
To Top