Publicitat
Ciutat

TUS celebra els 40 anys amb un reconeixement de Sabadell

Paco López, president de TUS / LLUÍS CLOTET
Paco López, president de TUS / LLUÍS CLOTET

Transports Urbans de Sabadell (TUS) ha celebrat el seu 40è aniversari rebent un reconeixement unànime del teixit que defineix Sabadell. L’àmbit educatiu, esportiu, cultural, veïnal, social i empresarial han volgut retre homenatge a la tasca de la cooperativa d’autobusos en les darreres quatre dècades. “És una empresa amb voluntat de servei públic, caracteritzada per la seva solidaritat”, han coincidit. Els autobusos han recorregut Sabadell des del 1982. Per fer-nos una idea: en aquest temps han fet 3.000 voltes al món.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha posat en valor el paper de la TUS en la connexió dels barris de la ciutat i ha reconegut el paper dels treballadors. “El 1982, TUS va donar resposta amb èxit a una necessitat que tenia Sabadell”, ha afirmat.

El president de TUS, Paco López, ha assegurat que la història de TUS té noms i cognoms, però reconeix que la cooperativa “és producte de la singularitat” de Sabadell: “La ciutat ens ha vist néixer, créixer. No seríem res sense Sabadell”, ha volgut reconèixer. Hi coincideix el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez: “TUS és el que és gràcies al moviment social”.

Per la seva banda, el gerent de TUS, Xavier Cañadas, ha posat en valor la vocació de servei de la cooperativa: “Estem compromesos amb l’ambientalització de la flota”. A TUS ja ha arribat l’electrificació de les cotxeres per a carregar 41 autobusos.

També es contempla l’adquisició de bicicletes elèctriques pels desplaçaments del personal de TUS i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per ser energèticament autosuficients. Es preveuen altres incorporacions: un sistema intel·ligent per evitar col·lisions. Durant l’acte de commemoració s’ha presentat també la nova marca de la cooperativa, Camí.

La mobilitat del futur

La història de la TUS s’escriu en present, passat però també amb visió de futur. I els reptes en clau mediambiental són més a prop que mai. Durant l’acte de celebració de TUS, el director general d’FGC, Pere Calvet, ha parlat de la importància d’impulsar el transport públic en el marc de l’Agenda 2030. “La mobilitat de futur serà connectada, compartida i elèctrica”, ha destacat.

Segons dades del Servei Català de Trànsit (SCT), un milió de vehicles es desplaçen diàriament per l’àrea metropolitana. Les línies d’FGC transporten 350.000 viatgers. “Si volem reduir l’ús del vehicle privat, caldrà fer una forta inversió”, diu Calvet. En aquest sentit, amb la posada en marxa dels 15 nous trens a la línia del Vallès, “la infraestructura arribarà a seva la màxima capacitat”. Els reptes de ferrocarrils passen per l’excel·lència en la fiabilitat i el procés de digitalització.

Els autobusos, en dades

En els seus quaranta anys de trajectòria, la cooperativa ha transportat 515 milions de viatgers i els autobusos han recorregut 110,03 milions de quilòmetres pels carrers de Sabadell. I més de 6,1 milions d’hores al volant.

La flota actual està formada per 67 autobusos adaptats a la mobilitat reduïda, que fan parada a més de 400 punts de punta a punta de la ciutat i amb 23 línies diferents. La cooperativa està formada per més de 192 treballadors. Ara per ara, el 45% de la flota de TUS  està formada per vehicles híbrids. Aquest fet ha permès una reducció del 24% de l’emissió de CO2 en el global de la flota i una caiguda del 36,2% de les emissions en els vehicles que substitueixen.

Deu moments que han marcat la història de TUS

Publicitat
Comentaris
To Top