EDITORIAL

La lliçó de França

Emmanuel Macron va guanyar les eleccions presidencials franceses del diumenge passat amb un 58,5%. La candidata d’extrema dreta, Marine Le Pen, però, va obtenir un 41,5% dels suports. Ho hem vist a Polònia i a Hongria, i ara marquen el seu rècord a França. La ultradreta guanya adeptes i amenaça Europa, i l’Estat, Catalunya i Sabadell no en queden al marge.

Existeix una desafecció respecte a les institucions i la desconfiança envers la classe política, i els efectes d’ignorar les necessitats i les demandes de la ciutadania són perillosos. A Sabadell, Vox va obtenir un exigu 2,2% a les eleccions europees del 2019, i d’aquí va pujar a un 6,9% a les generals (2019) i a un 7,8% a les catalanes (2021). En algunes seccions censals, el suport va superar el 15%, i en el conjunt de la ciutat, més de 6.200 veïns van optar per l’extrema dreta. A més, la participació va ser la més baixa de la història en uns comicis al Parlament (52%), una mostra més del desencís.

La política no pot ser distant: els polítics han d’aterrar a peu de carrer i aportar solucions als problemes de la gent. Cal menys politiqueig i ambigüitats, i més polítiques i determinació per poder fer front a les opcions radicals i populistes.

Comentaris
To Top