Publicitat
Ciutat

Nou de cada 10 universitaris sabadellencs estudien a la pública

Les carreres més populars entre els sabadellencs són de ciències socials i empresarials

Imatge d'arxiu de la selectivitat, al Campus de Sabadell de la UAB / O.E.

L’universitari sabadellenc té entre 18 i 25 anys, estudia en un centre públic i ha escollit una carrera dins de les ciències socials i empresarials. Les noies són majoria a Belles Arts, Treball Social i Psicologia, mentre que les carreres que cursen més els nois són Activitats físiques i enginyeries i informàtica.

Aquestes són algunes de les dades extretes l’Observatori d’Economia Local de Sabadell, que ha comptabilitzat que el curs 2020-2021 hi havia 5.825 alumnes sabadellencs que estudiaven en una universitat catalana. L’informe ens permet definir com són els universitaris de la ciutat, què estudien i a quins centres ho fan.

1. Nou de cada deu alumnes va la pública: a quines universitats estudien els sabadellencs?

Un 90,5% dels universitaris sabadellencs estudien en un centre públic, mentre que un 9,5% ho fan en un privat.

Hi ha 2.405 sabadellencs a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); és a dir, concentra un 41,3% dels universitaris sabadellencs.

El 24,7% dels universitaris sabadellencs estudien a distància, sobretot repartits entre la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

A la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), hi estudien un 12,1% dels universitaris de la ciutat, mentre que a la Universitat de Barcelona (UB) i a la Universitat Ramon Llull (URL) en són un 7,7% i un 5,2%, respectivament.

2. Més noies que nois: els percentatges per gènere a les universitats

En els últims 10 cursos, més de la meitat de l’alumnat universitari sabadellenc ha estat femení: durant aquest període, la xifra d’universitàries ha oscil·lat molt poc, entre el 52 i el 55%. Però sempre ha estat un percentatge superior al d’estudiants masculins.

En els centres privats també hi ha més universitàries sabadellenques: representen un 57,5% dels estudiants de Sabadell. Els nois són un 42,5%.

3. Els graus més populars (i els menys): què estudien els sabadellencs?

Un 60% dels universitaris sabadellencs escullen una carrera emmarcada en les Ciències socials i empresarials o Humanitats; un 30% escullen una carrera tècnica, dins de les Ciències Tecnològiques; un 8,2% un grau de Ciències de la Salut; i els que cursen estudis relacionats amb els esports són un 0,9%.

Les carreres més populars són les enginyeries, la informàtica i les noves tecnologies, amb un miler d’estudiants; seguidament, les ciències econòmiques, empresarials i la gestió (717 universitaris) i, en tercer lloc, la carrera de Dret (552 universitaris).

Quina és la carrera més minoritària? Hi ha dos sabadellencs que estudien Biblioteconomia i Documentació a la universitat.

Per altra banda, una altra carrera que ha disminuït el nombre d’estudiants el curs 2020-2021, respecte als últims anys, ha estat Turisme: només 12 sabadellencs estudiaven aquest grau. És molt probable que hi hagi tingut a veure la pandèmia, que ha afectat greument el sector.

Hi ha 120 sabadellencs fent una carrera relacionada amb la comunicació i la informació; 45 cursant arquitectura; a psicologia, 75 universitaris de la ciutat; i 248 sabadellencs fent una carrera relacionada amb la llengua o la filosofia.

4. L’edat dels universitaris: mai és massa tard per estudiar

La majoria dels estudiants, com és d’esperar, té entre 18 i 25 anys (70%). Però els percentatges d’universitaris sabadellencs de més edat són alts. Entre 26 i 35 anys, representen un 17,3%; i els majors de 35 anys, un 12,6%.

5. Un de cada cinc universitaris estudia en línia

En els darrers anys, els estudis telemàtics han guanyat molta força com a opció universitària. Un 24,7% dels universitaris sabadellencs estudien en línia. No són pocs: 1.438 alumnes, en total.

Evidentment, l’alumnat que ha escollit la modalitat presencial és majoria: un 75,3%, 4.386 estudiants.

6. Sabadell, ciutat universitària: més estudiants que l’any passat a la ciutat

Hi ha 1.766 alumnes que estudien un grau universitari a Sabadell. És una dada que representa un creixement del 5,4% (90 alumnes més) respecte al curs anterior.

Es tracta d’un impacte econòmic important, amb repercussió a la restauració, l’oci, el transport i l’habitatge. A banda, indubtablement es generen sinergies amb el sector empresarial, a través de col·laboracions i pràctiques.  Tanmateix, en el passat la xifra d’alumnes universitaris a Sabadell era major. Fa 10 anys, n’hi havia un 20,8% més.

El curs 2020-2021, hi havia 836 alumnes a la Facultat d’Economia i Empresa de la UAB al Campus de Sabadell; 328 a l’Escola d’Enginyeria a la mateixa seu universitària; 254 alumnes a la Unitat Docent del Parc Taulí, provinents de la facultat de Medicina de la UAB a Bellaterra; i 348 alumnes de L’Escola Superior de Disseny (ESDi).

En el futur, encara es potenciarà més Sabadell com a ciutat universitària, ja que amb el nou Campus de Ciències de la Vida a l’Artèxtil es preveu que s’obrin 70 places de la carrera d’Infermeria.

Publicitat
Comentaris
To Top