Ciutat

Bars i restaurants demanen més espai per a les terrasses

terrasses de bars i restaurants

Ha finalitzat l’ampliació del 50% d’espai públic per ubicar taules a 139 establiments i els hostalers proposen mantenir la mesura

Les terrasses del 44% dels bars i restaurants van guanyar espai públic com a mesura contra la Covid / victòria rovira

A Sabadell hi ha 574 bars i restaurants i 325 disposen de terrassa. Pràcticament, la meitat dels establiments amb espai exterior (139) han disposat durant dos anys d’una ampliació del 50% de l’espai públic per ubicar taules i cadires amb la distància oportuna. Però l’1 de maig les terrasses de la ciutat tornaven a encongir-se. Si bé hostalers a títol individual valoren que la mesura ha permès mantenir la seva clientela, proposen que les properes llicències contemplin més espai exterior.

“Ha canviat el concepte de restaurant, ara es valoren molt més els espais exteriors”, sosté el José, que regenta un bar al barri de Can Rull. Miguel M., des de Ca n’Oriac, hi coincideix: “Es podria plantejar mantenir aquesta mesura, que ha funcionat”, exposa. Ara que no cal mantenir la distància de dos metres entre taula i taula, alguns propietaris de bars i restaurants veuen l’oportunitat d’acollir més clientela i refer-se de l’impacte de la Covid. Però la realitat no sempre coincideix amb el paper: l’ordenança determina quin és l’espai exterior que un establiment pot ocupar segons diversos criteris.

Des del Gremi, valoren positivament el compromís municipal amb el sector: “Sabadell és un dels municipis que més ha allargat aquesta flexibilització de les mesures”, sostenen fonts del Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell. A banda de l’ampliació de terrassa que l’Ajuntament va habilitar l’any Covid, també es va aprovar una bonificació del 75% en la taxa de l’ocupació de la via pública –taxa de terrasses–. 

Els restaurants ja funcionen sense franges, però sense sopars

Terrassa d’un bar al Centre de Sabadell / LL.F.

El 77% de les peticions, concedides

Durant la temporada 2021-2022 van ser 418 els hostalers que van sol·licitar ubicar una terrassa al carrer. L’Ajuntament en va acabar autoritzant 325, pràcticament vuit de cada deu. Les que es deneguen es fan seguint criteris tècnics: es contempla la llicència d’activitats, l’aforament del local, els metres de façana, l’accessibilitat de l’espai públic de l’entorn i altres criteris a l’hora d’aprovar una llicència.

Es pot autoritzar l’ocupació del domini públic per a la instal·lació de terrassa quan permeti el pas lliure en voreres d’ample variable en funció de la normativa autonòmica i estatal vigent. Segons la normativa, en voreres d’amplada igual o major a 3 metres, l’itinerari lliure serà d’1,50 metres d’ample com a mínim.

Cap de setmana gastronòmic

Aquest cap de setmana, el Gremi d’Hostaleria ha organitzat el diumenge 8 de maig La Vermutada a la plaça de Ricard Simó, on un DJ serà l’encarregat de donar ambientació musical a les terrasses de la zona, de 12 a 15 h. El Gremi també organitza La Vesprada, i en aquest cas l’ambientació musical tindrà lloc a la plaça del Gas, el dimarts 17 de maig entre les 19 i les 20h.

D’altra banda, dissabte, 7 de maig, torna a la Rambla una nova edició del mercat de segona mà Flea Market, amb una trentena de parades al carrer. Entre les 10 del matí i les 8 del vespre, s’hi podrà trobar artesania de petit format, llibres, roba i d’altres de segona mà. 

Comentaris
To Top