Publicitat
Ciutat

El grup editor de Diari de Sabadell fa efectiva la compra de NacióDigital

El nou editor, Marc Basté, i Miquel Macià, fundador del diari, van formalitzar l’adquisició el 27 de maig d’acord amb el previst

El periodista Marc Basté és l'editor de NacioDigital | ND

El grup editor de Diari de Sabadell Diari de Terrassa va formalitzar divendres passat l’adquisició de NacióDigital i les seves dinou edicions. L’operació s’ha tancat després de la signatura entre SCG Aquitània SL i Grup Edicions de Premsa Local, representades per Miquel Macià i Marc Basté respectivament, acordat el 25 de febrer i que ja preveia un procés de fins a tres mesos per la formalització de l’adquisició. La signatura es va produir a la data prevista i un cop finalitzat satisfactòriament el procés d’auditoria del grup.

Basté ha fet un reconeixement de la trajectòria de Macià al sector com a “pioner de la premsa digital a Catalunya i que, amb el seu equip de periodistes, ha sabut construir un diari de qualitat, compromès amb el país, influent i amb un arrelament únic al territori”.

La nova empresa editora de NacióDigital és Edicions Digitals de Premsa Local, SL, una filial de Grup Edicions de Premsa Local. Assumeix totes les capçaleres i dominis del diari, incloent-hi el diari temàtic Criar.cat, així com la totalitat dels seus treballadors, que mantindran l’antiguitat i les condicions, a més de l’immobilitzat immaterial i la tecnologia.

L’acord d’adquisició preveu efectes retroactius des de l’1 de febrer de 2022. El grup, amb seu a Sabadell, compta a hores d’ara amb 65 treballadors, 47 dels quals periodistes, distribuïts en 6 redaccions locals repartides pel territori català, a banda dels que treballen en els mitjans associats.

Líder en premsa local a Catalunya

Amb la integració de NacióDigital, el grup que lidera Basté es converteix en líder a Catalunya en cobertura local, amb 23 edicions locals, incloent-hi els dos diaris vallesans, la revista Èxit Vallès i el gratuït El Terrassenc, i les edicions locals de NacióDigital. El lideratge del grup és especialment patent al Vallès Occidental, on compta amb els dos diaris a les capitals i les respectives edicions web, i les edicions de NacióDigital a Sant Cugat, Rubí, Terrassa i Sabadell.

La força de NacióDigital i els seus 25 anys de trajectòria a la premsa digital permeten al grup fer un salt, tant en audiència -les capçaleres acumulen una mitjana de 2,5 milions d’usuaris únics mensuals-, com en negoci, passant a tenir una proporció important d’ingressos digitals.

Nova estratègia

La intenció de la nova propietat és reforçar la rellevància i la qualitat periodística del mitjà, posar èmfasi en la seva xarxa de cobertura local, incloent-hi la informació de Barcelona, i aprofundir la relació amb l’audiència. En aquest sentit, la nova editora està compromesa en el manteniment de totes les marques informatives locals, incloent-hi NacióSabadell La Torre del Palau, a Terrassa, on el mateix grup editor també publica el Diari de Sabadell i el Diari de Terrassa, respectivament. Segons Basté, l’adquisició és una oportunitat “d’empènyer la reestructuració de part de l’ecosistema de mitjans en català, amb èmfasi en l’ampliació de la cobertura local, per un costat, i en la generació de comunitats, de l’altre”.

Des d’una perspectiva de negoci, la nova editora té la intenció de potenciar la rendibilitat de les edicions locals actuals, a més d’ampliar-ne el nombre, i també d’enfocar els esforços de futur en el creixement de nous productes digitals, especialment aquells relacionats amb comunitats digitals i que plantegin models de negoci basats en la subscripció o la membresia.

Un canvi de pell

Un dels primers canvis que té la nova gestió a sobre la taula és el redisseny de la capçalera NacióDigital i de la web, per adaptar-les als nous plantejaments gràfics i millorar l’experiència d’usuari, buscant un disseny més modern, fresc, llegible i amigable.

La nova editora està en procés de selecció dels responsables del redisseny, i s’espera poder-ne fer el llançament en els pròxims mesos. Segons Basté, és “necessari que el projecte de redisseny inclogui també la participació de tot l’equip actual de NacióDigital, que són qui millor coneix el producte, el tipus de periodisme i l’audiència”.

L’estructura creix

En una primera etapa, l’organització actual de NacióDigital es mantindrà intacte. La nova editora reconeix i reforça el lideratge de Ferran Casas a la subdirecció del diari, i de Joan Serra Carné com cap de redacció, mentre que Marc Basté assumeix de moment la direcció, fins ara en mans de Miquel Macià. Els tres s’ocuparan de reforçar l’estructura editorial del diari, i participaran del comitè de direcció.

En paral·lel, i per tal d’afrontar la nova estratègia, el grup es planteja la incorporació de nous perfils professionals que ajudin a complementar l’equip actual per fer possible els nous objectius de creixement. Els nous rols, que se centraran en la professionalització i enfortiment de l’estructura corporativa del grup i treballaran tant per NacióDigital com per la resta de capçaleres del grup, seran 100% digitals i estaran enfocats a millorar el producte, el disseny i la distribució.

El perfil de l’editor

L’empresa editora de NacióDigital és propietat d’un grup de socis privats liderats pel fundador i conseller delegat, Marc Basté, que també n’és l’accionista majoritari. Basté, advocat i periodista de formació, té una àmplia experiència en projectes empresarials de l’àmbit de la tecnologia i els mitjans de comunicació, on ha participat en multitud de projectes com a emprenedor i també com a inversor, i també en el món de la consultoria. En aquest àmbit, ha liderat nombrosos projectes en mitjans a diversos països, com a soci i responsable d’estratègia de la consultora especialitzada en mitjans de comunicació Innovation Media Consulting, amb seu a Londres i fundada fa 40 anys pels periodistes Francisco Gómez Antón, Carlos Soria i Juan Antonio Giner.

Relleu a la propietat de NacióDigital

Publicitat
Comentaris
To Top