Publicitat
Ciutat

Descobreixen un aqüeducte romà a Sabadell

L'aqüeducte romà localitzat té una amplada de 60 cm / LL. FRANCO

Sabadell és l’única població de Catalunya que compta amb dos aqüeductes romans. Al ja conegut de Can Gambús, cal afegir-hi el recentment descobert a Sant Pau de Riu-sec, que es converteix en el segon cuniculus romà més important de Catalunya. Una intervenció que s’ha dut a terme aquests darrers dos anys en una parcel·la, on pròximament s’ubicarà una nau comercial de Bricomart, ha permès localitzar aquest aqüeducte subterrani d’aigües netes.

D’acord amb la Direcció General de Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i amb el promotor Bricomart, un tram d’uns 20 metres del cuniculus es conservarà, es museïtzarà i s’adequarà per a les visites en l’espai publicoprivat del futur establiment que s’implantarà en aquesta parcel·la. El finançament i l’adequació anirà a càrrec del promotor amb un cost superior als 150.000 euros. Aquest acord amb la promoció privada permetrà que el Museu d’Història de Sabadell hi pugui programar visites per a escoles i públic en general.

L’aqüeducte localitzat a Sant Pau de Riu-sec / LL. FRANCO

Més de 120 metres excavats

Aquesta galeria subterrània està excavada al terreny geològic i té 60 cm d’amplada. La galeria presenta un traçat força rectilini, orientat de sud-est/nord-oest, amb un lleuger pendent descendent cap al nord-oest. La secció és de parets verticals i fons pla, amb el sostre de volta amb una alçada màxima d’1,70 m. En tota s’ha pogut comprovar l’existència de 149 m del seu traçat, dels quals se n’han excavat 127.

Publicitat
Comentaris
To Top