Publicitat
Ciutat

El Taulí incorpora un test per determinar el risc de patir un càncer de pròstata d’alt grau

El Parc Taulí té la Unitat Docent de Medicina de la UAB a l'edifici Victòria Eugènia / LLUÍS FRANCO
El Parc Taulí, en una imatge d'arxiu / LLUÍS FRANCO

L’hospital Parc Taulí ha incorporat un test genètic d’alta eficàcia per determinar el risc de patir un càncer de pròstata d’alt grau. Aquesta tècnica permetrà saber si és necessària una biòpsia per al diagnòstic d’aquesta malaltia, la qual cosa reduirà les molèsties dels pacients.

Es tracta del test d’orina ‘Select MDx‘, que estudia una sèrie de biomarcadors presents a l’orina del pacient que, sumats a una sèrie de paràmetres clínics i analítics, proporcionen el risc de patir un càncer de pròstata d’alt grau.

La importància d’aquesta prova rau en el seu alt valor predictiu negatiu. És a dir, si el test dona un resultat de ‘molt baix risc’, les probabilitats de patir un càncer de pròstata són molt baixes. Això permetrà fer menys biòpsies perquè es reduirà el nombre de les que són innecessàries i, alhora, augmentarà la rendibilitat d’aquestes proves.

El doctor Jesús Muñoz, uròleg del Taulí, explica que “l’ús d’aquest test ajuda a valorar quins pacients amb valors de PSA elevats s’han de sotmetre a la realització d’una biòpsia. Per tant, ajuda a evitar la realització de biòpsies de pròstata innecessàries, tant inicials com repetides, un procediment invasiu no exempt de complicacions com la infecció o el sagnat”.

Aquest tipus de càncer de pròstata és el més agressiu i mortal i cada any es diagnostiquen entre 50 i 60 casos nous per cada 100.000 habitants. En total, anualment el Taulí registra al voltant de 150 casos de càncer de pròstata.

Publicitat
Comentaris
To Top