Oci i cultura

Benet Casablancas serà el compositor resident del Centro Nacional de Difusión Musical la temporada vinent

El programa del curs inclou diversos títols del sabadellenc, alguns dels quals seran estrenes d’encàrrec

El sabadellenc Benet Casablancas

El sabadellenc Benet Casablancas (1956) serà el compositor resident del Centro Nacional de Difusión Musical (CNDM) la temporada 2022-2023. El centre, que pertany l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música, programarà en els pròxims mesos una trentena d’obres seves; és a dir, gairebé una quarta part del seu catàleg. Serà un autèntic homenatge a nivell nacional per al compositor sabadellenc i les seves creacions.

A banda de les seves composicions més emblemàtiques, s’interpretaran dues estrenes, dos encàrrecs de la institució i un bon grapat de primeres audicions a l’Estat espanyol que ja s’han pogut gaudir prèviament a l’estranger. Per exemple, a països com Nova York o Viena.

El CNDM ha reconegut el sabadellenc Casablancas com “un dels principals compositors europeus de la seva generació”. En destaca també “la recerca d’independència estètica” musical; “l’exhaustiu coneixement de la tradició” i la seva “veu complexa, profunda, comunicativa i detallista”.

El programa del CNDM també inclourà un acte que fa molta il·lusió a Casablancas, tal com reconeix. Es tractarà d’una vetllada musical-literària entorn dels tres llibres seus: El humor en la música, Arquitecturas de la Emoción i Paisajes del Romanticismo Musical. Estarà acompanyat de l’escriptor i melòman Antonio Muñoz Molina.

Per tota Espanya

Les activitats entorn de Casablancas es repartiran per diferents ubicacions: a Madrid (l’Auditori 400, Auditori Nacional, Conservatori Superior i Residència d’Estudiants); al Festival de Segovia; a les Jornades de Música Contemporània de Badajoz; a Alicante Actual; al Conservatoris Superior d’Alacant; i a la Corunya, en el marc de la Temporada d’Orquestra Simfònica de Galícia.

Les seves obres seran interpretades per grans artistes de renom, com la violinista Leticia Moreni; el violoncel·lista Iagoba Fanlo, el pianista Iván Martín, el Quartet Cosomos o el conjunt de Joan Enric Lluna, Moonwinds o l’Ensemble Modus Novus, sota la direcció del mestre Santi Serrate, també sabadellenc.

Destaquen cinc quartets, una desena d’obres per a piano, col·leccions d’Haikus, la Introducció, Cadenza i Ària i l’obra per a gran ensemble Four Darks in Red, que serà interpretada per la Sinfonietta de la Escuela Superior de Música Reina Sofia, dirigida per Zsolt Nagy.

El CNDM apunta que Casablancas va destacar notablement des que va “abandonar el serialisme a començaments dels anys noranta per avançar cap a un llenguatge més obert, sensual i renovador”. El compositor sabadellenc, llicenciat en Filosofia i Musicologia, es va formar a Viena. Del 2002 al 2014, va assumir la direcció del Liceu de Barcelona.

Comentaris
To Top