Ciutat

La baixa automàtica per Covid: pot generar fraudulència?

Residus ACS Recycling

Mentre algunes patronals, com la Cambra de Comerç de Sabadell, diuen que pot haver frau, sindicats, com CCOO, ho neguen.

Qui tingui símptomes relacionats amb el coronavirus —tos, febre, dolor muscular— ja pot autogestionar-se la baixa laboral de forma automàtica i telemàtica a través de La Meva Salut, sense necessitat de desplaçar-se al CAP ni de fer-se un test. Aquest mètode simplifica el procediment administratiu, però el Departament de Salut demana corresponsabilitat a la ciutadania a l’hora de sol·licitar-la i únicament accedir-hi si la persona realment està malalta. En aquest punt, neix una qüestió que ja està generant controvèrsia: pot generar fraudulència? Mentre algunes Patronals diuen que pot haver frau, els Sindicats ho neguen.

“L’absentisme laboral ja és preocupant, però ara es dispararà més”

“En primer lloc, la mesura fa tard”. Així ho explica el president de la Cambra de Comerç de Sabadell, Ramon Alberich, que afegeix que ja estem sortint de la 7a onada i que “el pic ja ha passat”. De moment, diu, és prematur saber quin gruix de treballadors s’acolliran a aquesta opció, ara bé, Alberich assegura que “tindrà impacte” i que “moltes empreses se’n ressentiran”. A Espanya l’absentisme laboral es situa en xifres al voltant del 12%. “Aquesta dada és gravíssima i preocupant”, diu el president de la Cambra, que ara tem que “la xifra es pugui disparar encara més” amb l’arribada de la baixa automàtica.

Ramon Alberich, president de la Cambra de Comerç de Sabadell, en una imatge d’arxiu / Òscar Espinosa

La mateixa idea també la recull Alícia Bosch, la presidenta de CIESC (Consell Intersectorial d’Empresaris) que lamenta “que hi haurà una fraudulència interessant”. “És una baixa de cinc dies, qui controlarà que els treballadors no s’agafin tota una setmana de vacances?”, etziba. La presidenta de la patronal també posa èmfasi en la quantitat de baixes que pot assumir una empresa: “suposem que una empresa es troba amb cinc treballadors de baixa”, diu, “l’activitat laboral de la companyia quedaria completament aturada”.

“No hi haurà frau”

“Dir que aquesta baixa pot utilitzar-se de forma fraudulenta és una bajanada”. Ivan Ramos, secretari general de Comissions Obreres del Vallès Occidental i la Catalunya Interior, es mostra segur i assegura que hi haurà màxima corresponsabilitat entre els treballadors a l’hora de sol·licitar, o no, aquesta baixa automàtica. El sindicalista subratlla que “si es demana la baixa, es perden diners”, ja que “durant els tres primers dies de baixa no es cobra i els següents només es guanya un 65% del que el treballador cotitza”, diu. En aquest sentit, i sent conscients d’aquestes dades, exposa que només aquell treballador que realment es trobi malament s’acollirà a aquesta baixa laboral.

Comentaris
To Top