Publicitat
Ciutat

Vuit bombers per torn a Sabadell per atendre 330.000 persones

Els bombers extinguint l'incendi d'aquest divendres a la ronda d'Europa / Victor Castillo

Un equip de 48 bombers, vuit per torn, ha d’atendre les emergències de Sabadell i de municipis del voltant. En altres paraules, han de respondre a tota mena de successos d’unes 330.000 persones. L’activitat és incessant: els bombers van fer 2.059 serveis l’any 2021, el que converteix Sabadell amb la segona ciutat del país amb més càrrega de feina, segons les dades del cos de salvament i extinció.

L’activitat a Sabadell està molt per sobre de la registrada a Terrassa (1.606 serveis) i, en l’àmbit català, només per darrere de l’Hospitalet del Llobregat (2.146). En els últims deu anys, els bombers han hagut de fer front a més incendis, salvaments i altres emergències. Només entre 2011 i 2021, la feina ha crescut un 50%. A banda dels serveis urbans –incendis en pisos, i salvaments, fonamentalment–, la situació s’ha complicat davant de nous reptes, com els episodis perllongats de sequera que augmenten el risc d’incendi forestal.

Imatge de l’actual Parc de Bombers de Sabadell / Victor Castillo

En el mateix parc de Sabadell asseguren que fa anys que fan més de 3.000 sortides, més de les que marquen les xifres oficials. En canvi, en termes de personal, continuen sent els mateixos des de fa una dècada. “No som prou personal i cada cop tenim més a fer. No donem l’abast”, asseguren fonts del parc de Bombers Sabadell.

Pressió des de la ciutat

El Govern municipal creu que la càrrega de feina creixerà pels episodis de calor, i sol·licita més efectius per fer-hi front. “Cal l’equip humà i tècnic necessari davant de l’augment de les temperatures provocat pel canvi climàtic”, assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, que va traslladar aquesta demanda al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, en una Junta de Seguretat celebrada l’octubre passat.

Els plans d’Interior és rescabalar una dècada de retallades en personal i material, però des del departament asseguren que serà un procés progressiu. “Necessitarem temps, això no és possible arreglar-ho en un any”, afirmava el conseller Elena en una entrevista recent amb el Diari.

L’alcaldessa fa un paral·lelisme entre el nou edifici Ripoll de l’hospital Parc Taulí, inaugurat el juny, i el futur parc de Bombers de la Generalitat: “L’edifici Ripoll no es podia obrir sense sanitaris, doncs no podem fer un nou parc sense bombers!”, exposa Farrés. Ras i curt.

Publicitat
Comentaris
To Top