Publicitat
Vallès

El Monestir de Sant Cugat recupera el penell històric del gall que corona el cimbori de l’església

L’actuació es desenvolupa en el marc de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l’església del Monestir

Un gall corona novament l’església del Monestir de Sant Cugat. Aquest dilluns s’ha instal·lat una rèplica del penell històric que havia ocupat aquest espai al llarg de diversos segles. L’actuació es desenvolupa en el marc de les obres de restauració de la part exterior del cimbori de l’església del Monestir, iniciades el novembre de l’any passat.

La nova rèplica és una còpia fidedigna, feta a mà per un ferrer, de la peça històrica que es conserva a l’interior de l’església del monestir, a la capella de Sant Benet. Aquest element històric és una peça amb volum, considerada d’època baix-medieval, tot i que no ha estat datada amb precisió.

Podria tractar-se ja del penell representat a la taula del martiri de Sant Cugat, datada el 1509. Segons la tradició i la llegenda, és també el gall que va cantar amb motiu de l’assassinat de l’abat Biure, la nit de Nadal de 1350. Avui continua inspirant elements de la cultura local santcugatenca, com la figura del gall del Carnaval.

Més enllà del simbolisme local, però, la figura del gall, habitual als penells de les esglésies, té diversos significats al món cristià. L’actuació, que compta amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, forma part de les obres de restauració de la part aèria de l’església incloses en el projecte de restauració del conjunt monumental del Monestir, amb una inversió global d’uns 1,3 milions d’euros.

Publicitat
Comentaris
To Top