Publicitat
Ciutat

Entra en vigor el decret d’estalvi energètic

El sector comercial sabadellenc ha evidenciat el seu escepticisme amb les noves mesures

El decret llei per estalviar energia impulsat pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l’estiu i a 19 graus a l’hivern entra en vigor aquest dimecres, amb la intenció que serveixi per retallar substancialment la factura energètica i de complir amb els objectius que marca Brussel·les.

Les limitacions no s’aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. Amb tot, el govern espanyol insisteix que la mesura continuarà sent efectiva perquè “no és el mateix 25 que 19 graus”, insistia la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la setmana passada. Segons els càlculs de la ministra, cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum.

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. Precisament, aquest darrer és un dels punts en els quals el Govern ha demanat un canvi per evitar que es redueixi l’ús del transport públic. El govern espanyol va reafirmar que les mesures tiraven endavant a la Conferència Sectorial d’Energia d’aquest dimarts, on l’Executiu va demanar una moratòria del decret per acabar d’afinar-lo i les comunitats governades pel PP van exigir-ne la retirada.

Tampoc hauran de regular el termòstat a 27 graus hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura.

Un altre dels canvis a aplicar des d’aquesta passada nit és l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a les 22.00 h. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats però, en canvi, no obliga els monuments com la Sagrada Família a apagar les llums que l’il·luminen. En aquest cas, serà el patronal que la gestiona qui decidirà què fer amb l’enllumenat.

La resposta del comerç a Sabadell

El paquet de mesures per a l’estalvi energètic del govern central s’ha aprovat entre la polèmica dels comerciants i hostalers de Sabadell, que veuen “un perill” aquestes mesures per al seu negoci. “Farà menys confortable l’estada als establiments. I això pot repercutir sobre les nostres vendes”, coincidien els comerciants entrevistats un cop conegut el decret llei. L’opinió unànime és que cal adaptar les mesures a les característiques de cada establiment i territori.

En el primer dia de restriccions, alguns botiguers van buscar alternatives com l’ús de ventiladors per passar la calor. La mesura que més problemàtica genera és la del tancament de les portes, ja que obligarà a fer una despesa a molts botiguers per habilitar la instal·lació abans del 30 de setembre, data límit per incorporar el sistema automàtic.

Per a vigilar el compliment dels límits de temperatura a l’interior dels negocis, seran els autònoms -del comerç i de l’hostaleria, principalment- els que hagin d’instal·lar un termòmetre que certifiqui que el seu local compleix a cada moment amb els límits imposats per la norma.

Pla de xoc fins al novembre del 2023

Els recintes obligats a mantenir la temperatura a 27 graus com a mínima hauran d’informar amb cartells o pantalles que les mesures contribueixen a l’estalvi energètic abans del 2 de setembre. Fins ara, els locals ja estaven obligats a mostrar la temperatura i l’humitat dels espais.

Allargant el pla de xoc fins al novembre del 2023, l’executiu de Pedro Sánchez espera complir amb el compromís europeu de reduir la dependència energètica davant de l’amenaça d’un tall del subministrament de gas rus.

Amb aquestes primeres mesures, el Ministeri de Transició Ecològica estima que s’aconseguirà entre el 4 i el 5% d’estalvi en el consum energètic compromès amb la Unió Europea, que és del 7%.

A més, a finals de setembre també començarà a ser obligatori el tancament automàtic de les portes dels espais climatitzats. Aquesta mesura -que pot consistir en un braç de tancament automàtic de portes perquè no estiguin sempre obertes- s’aplicarà també als edificis que facin servir energia renovable.

Publicitat
Comentaris
To Top