Ciutat

Sabadell i Barberà van ​patir un tornado el passat 31 d’agost

Va ser d’intensitat EF1 en l’escala Fujita, el sistema que s’utilitza als Estats Units, amb una variació de velocitat entre els 138 i 178 km/h

L’episodi de pluja intensa que va travessar el sud de Sabadell, i també a Barberà, el passat 31 d’agost, en pocs minuts a la tarda, va ser un tornado. Així ho ha determinat un estudi que el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va elaborar al dia següent amb un treball de camp per saber “quin fenomen meteorològic” hi havia al darrere.

El tornado identificat a la capital vallesana, així com a Barberà del Vallès, va ser d’intensitat EF1 -escala Fujita, el sistema que s’utilitza als Estats Units per mesurar la seva força-, amb una variació de velocitat entre els 138 i 178 km/h. Tot i que el Meteocat ha puntualitzat que en aquest cas, se situaria “a la banda més baixa del rang d’aquesta categoria”.

L’anàlisi ha descrit el recorregut del tornado: va tocar terra a prop de l’estació de Rodalies de Sabadell Sud, cap a un quart de set de la tarda, i “va avançar en direcció sud-est fins a dissipar-se cinc minuts més tard en travessar l’AP-7”. L’estimació de l’afectació, segons aquest document, ha estat d’uns 3,4 quilòmetres de llargada i de 250 metres d’amplada màxima, si bé en general l’amplada de danys ha oscil·lat entre 100 i 150 metres.

El Meteocat també ha destacat que va haver-hi “danys dispersos”, tot i que fossin “de menor rellevància” en d’altres poblacions properes a Sabadell i Barberà com ara, Badia, Cerdanyola i Sant Cugat. Una destrucció que es podria associar “pel front de ratxa associat al nucli convictiu o per un esclafit d’intensitat EF0, però no pel tornado”.

Comentaris
To Top