Publicitat
Ciutat

IBI, IAE, taxa d’escombraries: els impostos i taxes de Sabadell per al 2023

Els impostos i les taxes municipals de Sabadell es mantindran congelats l’any 2023. La factura per al ciutadà serà la mateixa que enguany: es mantenen intactes els impostos de Béns Immobles (IBI) i sobre Activitats Econòmiques (IAE), així com la taxa de residus i la resta de gravàmens de l’Ajuntament.

La decisió respon a la situació econòmica, marcada per la inflació, que s’ha situat a Catalunya amb dos dígits des de principis d’any (+10,2%). El Govern municipal considera que no és el moment d’augmentar la pressió fiscal sobre els sabadellencs. “Estem en un moment molt complicat, amb una inflació desbocada i això es trasllada tant a les famílies com a les empreses”, assegura l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Al seu parer, la congelació d’impostos és el “granet de sorra” de l’Ajuntament per pal·liar la pujada general de preus.

El PSC tancarà el mandat amb un nou acord de pressupostos amb Junts per Sabadell. En els últims quatre anys, les impostos i taxes municipals s’han incrementat un 5,8%, per sota de la inflació acumulada en aquest període (+12,7% respecte maig del 2019). Per il·lustrar-ho en un exemple concret, algú que pagava 500 euros d’IBI el 2019, haurà d’abonar 528,87 euros l’any vinent.

Es paga molt d’IBI?

L’IBI és la via principal de finançament de l’Ajuntament de Sabadell: l’impost representava una quarta part de la recaptació de l’any 2021 (50,3 milions d’euros). Això es tradueix en una quota mitjana de 379 euros per habitatge a l’any. Això és molt o poc?

Si es compara amb les grans ciutats catalanes –les que tenen més de 100.000 habitants–, la pressió fiscal sobre el contribuent és més aviat baixa: un barceloní paga fins a un 74% més (664,30 euros), per exemple, i la quota és més alta en totes les capitals de província. A Terrassa és lleugerament més baixa (369,30 euros).

La quota d’IBI de Sabadell també queda per sota de la mitjana del Vallès Occidental (496,50 euros) i de Catalunya (500,70 euros), segons la Direcció General de Cadastre.

Es podran mantenir els serveis?

La congelació d’impostos arriba en un context advers per l’Ajuntament, que haurà de quadrar els números per poder mantenir els serveis municipals essencials. Només la factura de la llum municipal pujarà dels 4,6 milions d’euros el 2021 als 6 milions d’enguany. Segons les estimacions de l’Ajuntament, per al 2023 ja seran 7 milions.

“Estem fent enginyeria financera. La vaca dona pel que dona. És clar que prefereixo arreglar voreres que pagar la llum, però caldrà veure si es pot amb tot”, sostenia l’alcaldessa Farrés en una conversa recent amb el Diari. Ara falta veure com quedaran els pressupostos de l’Ajuntament per al 2023, i si algunes inversions quedaran afectades.

Les ordenances fiscals s’aprovaran, previsiblement, el novembre amb el suport de la majoria del ple municipal (PSC, Junts i la regidora no adscrita). Després, serà el torn dels pressupostos.

L’oposició: “Han optat per no fer res, com és habitual”

Congelar els impostos evidencia la innacció del Govern municipal, segons els grups de l’oposició. La número 2 d’ERC, Èlia Soriano-Costa, considera que l’executiu sabadellenc “ha optat per no fer res, com és habitual”.

Els republicans creuen que, a banda de mantenir els impostos, es podrien haver realitzat “mesures quirúrgiques” en matèria social i mediambiental. “La política fiscal no ha de ser recaptatòria, ha de transformadora”, incideix Soriano-Costa. ERC troba a faltar bonificacions i rebaixes en l’IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i per la reducció del consum elèctric.

Així mateix, demanen adaptar les taxes d’equipaments públics culturals i esportius a la realitat de cada família i fer rebaixes per a la ciutadania amb menys recursos.

Tant ERC com la Crida i Cs creuen que la congelació d’impostos no respon a la inflació, sinó que estem a les portes d’un any electoral. Sobre els canvis impositius, la formació alternativa està “alarmada” davant dels “canvis de criteri” de l’executiu. “L’any passat també hi havia inflació i els van pujar”, assevera la regidora Anna Lara.

En aquesta línia, Ciutadans preveu que el futur Govern de Sabadell –el que surti de les eleccions municipals del 2023– es veurà forçat a tocar els impostos. “El que no pugi el 2023, ho farà el 2024, perquè no s’ha fet cap mesura d’estalvi ni d’eficiència”, afirma José Luis Fernández.

Publicitat
Comentaris
To Top