ARA A PORTADA
-
-
Publicades les notes de tall 2025 per a la universitat: quines són les més altes? Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
Núria Aymerich, nova responsable del Comissionat Especial per a la Competitivitat Industrial i de la Pime Redacció
-
Reunions i "interès", però "sense diners" per posar llum al refugi del Pau Vila Sergi Gonzàlez Reginaldo
-
El bloc ocupat Guillem Agulló, a l'espera de judici: "No sabem on anirem després" Aleix Pujadas Carreras
Quan la virtut d’escoltar esdevé el motor d’una vida
Des de l’adolescència, s’ha bolcat a col·laborar amb la gent del barri. L’experiència als carrers i entitats l’ha nodrit, fent-li descobrir la seva gran passió

- Del nou món i de les noves generacions

- Marc Béjar Permanyer
- Periodista
Publicat el 26 de setembre de 2022 a les 09:51
Hi ha persones que es passen la vida perseguint la seva vocació. L’Ana Almendro va trobar la seva de la manera més inesperada. Va ser als 14 anys, quan va començar a treballar amb la seva mare a la perruqueria. Allà, però, va veure que la seva passió no anava lligada a les tisores i els cabells, sinó a la connexió que podia arribar a tenir amb els clients. Mentre aplicava tints i tallava puntes, va descobrir que allò d’escoltar i aconsellar sobre preocupacions i inquietuds era una virtut que podia aprofitar més enllà de les parets d’aquell local del barri.
Des d’aleshores, va sortir als carrers de la Plana del Pintor per parar l’orella i posar-se a disposició de tothom. “Vaig veure que molta gent necessitava parlar i ser escoltada”, recorda. Amb el temps, va començar a treballar l’Institut Jonqueres o l’Escola Can Deu, on anaven els seus fills, organitzant activitats i escapades que enriquien petits i adolescents. “Es tracta de ser empàtic”, apunta com una de les claus que l’han anat fent guanyar-se l’estima dels veïns, a través dels gestos més simples.
L’Ana és una espècie de mare per a molts dels joves. També una amiga. La generositat, exemplifica, no entén d’edats ni generacions. “Veus que els adolescents tenen molta esperança, però no saben com encaminar-la. Jo només els dono eines”. Durant el procés, ha anat coneixent gent, però també descobrint-se a ella. “Vaig arribar a sentir-me com una més d’ells, com si tornés a l’adolescència”, explica sobre la seva col·laboració amb el projecte d’Arte Interno. Era una teràpia mútua. Música, tallers, excursions o el que calgui. Són només el pretext per relacionar-se.
Per entendre allò que li surt innat, ha fet tallers sobre intel·ligència emocional. Una formació pràcticament autodidacta, basada en les vivències que ha acumulat als carrers i entitats del barri. “M’ha sortit de dins”, confessa.
Ella és la prova que la solidaritat és la base de gairebé tot. “He tingut sort de conèixer gent que m’ha ajudat a encaminar les meves decisions”, agraeix. Amb 58 anys, reivindica que calen voluntaris. “Hi ha molta gent que no sap que porta aquest cuquet a dins”. El 2018, va començar a col·laborar a CIPO, fent sessions de ganxet per a gent gran. En el fons, no és res més que el reflex del que va aprendre a la perruqueria quan només tenia 14 anys.
Notícies recomenades
-
El personatge Tota una vida de periodisme i versatilitat al servei de la televisió catalana
-
El personatge Enrique Ramos, el guardià del temple del friquisme de Sabadell
-
El personatge Manuel Manonelles, el sabadellenc que ha viscut la política exterior des de la cúpula catalana
-
El personatge T'agraden les mascotes? Què signifiquen per a tu?
-
El personatge Consumeixes cultura durant l'any? I a l'estiu?
-
El personatge "Quan va arribar el diagnòstic tenia dues opcions: quedar-me a casa plorant o afrontar el que em queda... Visquem!"