Ciutat

GRÀFIC: En què es gasten els diners els partits polítics de Sabadell?

En què es gasten els diners públics els partits polítics de Sabadell? Les formacions han passat comptes amb l’Ajuntament i han presentat les despeses de l’any 2021. La majoria de les subvencions públiques van anar a les estructures de partit (27%), l’assessorament extern (25,2%) i les accions de comunicació (22,8%), segons assenyala la documentació presentada pels partits a la Comissió de Transparència i Bon Govern.

GRÀFIC INTERACTIU: Consulta en què es van gastar els diners els partits polítics

Entre les formacions s’aprecien grans diferències en la despesa: el PSC i la Crida són els que aporten més diners als seus partits polítics. 49.190 euros i 25.775 euros, respectivament, fet que representa més de la meitat de la seva assignació. A l’altre extrem hi ha Ciutadans i Podem, que no van fer contribució a les seves estructures.

Tots els partits destinen esforços a campanyes de publicitat, flyers i propaganda electoral, però n’hi ha alguns més que d’altres: Junts va gastar 22.699 euros en accions de comunicació, el 45% de la seva assignació anual. Tant ERC (38.500 euros) com Ciutadans (25.775 euros) van preferir gastar en assessorament extern, és a dir, en cursos de formació, especialistes legals, focus groups, sondejos i enquestes, entre d’altres.

/ VICTÒRIA ROVIRA

Al marge, els regidors també tenen despeses de desplaçament i d’aparcament i de representació. Ciutadans va pagar 3.107 euros anuals, la partida més elevada de tots els grups. Aquí s’inclouen les dues places llogades al pàrquing de Doctor Robert i el viatge que es va fer a San Sebastián de los Ballesteros. La Crida, en canvi, no ha tingut cap despesa en aquest sentit. “No gastem en pàrquing ni en taxis ni res per l’estil”, indiquen des de la formació.

La partida Altres és un calaix de sastre on entra tota la resta. La més elevada pertany al PSC (35.666 euros), que correspon a personal de suport al grup per a qüestions de comunicació, segons asseguren fonts del grup municipal socialista.

La Crida i Podem han estat els dos únics grups municipals que han gastat menys del que tenien assignat. La formació anticapitalista va presentar 48.775 euros en factures, i els pertoquen 49.303 euros. En el cas dels podemistes, està relacionat amb la dissolució del grup municipal el novembre, abans de tancar l’any, després de l’expulsió de Marta Morell del partit.

Els comptes, clars

Els partits presenten unes factures i després les han de justificar davant de l’Ajuntament. Si no, no es poden cobrar. La majoria de formacions han quadrat els comptes, menys Junts, que no ha pogut justificar 14.271 de 49.303 euros per defectes en la presentació de documentació. Tot seguit venen Ciutadans (1.707 euros no justificats), la Crida (938 euros), Podem (564 euros) i el PSC (296 euros).

El desfasament de Junts s’explica per qüestions tècniques, segons el seu alcaldable, Lluís Matas: el 2021, el partit va canviar de portaveu municipal i calia canviar el nom del titular, “aleshores els rebuts de l’IRPF es van carregar tard” a l’Ajuntament. El juntaire creu que no és el mateix gestionar-ho “tot” des de Sabadell que traspassar-ho a Barcelona. Al ple municipal d’aquest dimarts, Lluís Matas (Junts) es va dirigir indirectament al PSC, a ERC i a la Crida i va assegurar que quan “passen” les factures als seus partits, “es perd el rastre i l’objectiu de transparència”.

ERC, AL PSC: “HAN INTENTAT PASSAR UN PLA DE PENSIONS”

ERC –que ha presentat bé tota la documentació– s’ha fixat en els 296 euros no justificats del PSC. Critica que els socialistes hagin intentat passar un concepte d’una assegurança de vida i d’un pla de pensions i també han lamentat que diners del partit serveixin per pagar el sou d’un treballador del grup municipal quan –com la resta de grups municipals– ja tenen dos assessors assignats. A banda, també hi ha els assessors de Govern municipal nomenats pels socialistes.

“No sabem quina despesa és aquesta. Intuïm que té a veure amb la contractació de personal, però és clar, no ho podem comprovar perquè no tenim accés a les factures”, ha explicat la regidora republicana Glòria Llobet, que ha assegurat que hi ha “coses estranyes” als comptes dels socialistes. “És bastant lleig posar l’ombra de sospita”, li ha contestat el primer tinent d’alcaldessa i portaveu del PSC, Pol Gibert. “Podríem fer el mateix amb tots els grups municipals. (…) Jo no aniria per aquesta via perquè en sortiríem mal parats”. Nani Valero, de la Crida, ha demanat tenir a disposició totes les factures dels grups municipals.

Comentaris
To Top