Ciutat

Les Jornades Europees de Patrimoni faran una retrospectiva per conèixer el passat industrial de Sabadell

La joia del Vapor Buxeda Vell: la màquina semi fixa Wolf / LLUÍS FRANCO

Durant els dies 7,  8 i 9 d’octubre, Sabadell se suma a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni, que enguany conviden a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat i la protecció dels elements patrimonials en el context actual de canvi climàtic.

A la nostra ciutat, l’Ajuntament promou quatre activitats diferents per donar a conèixer alguns elements singulars del patrimoni de la ciutat:

1. Visita guiada al Vapor Buxeda Vell

Es considera que és el vapor més ben conservat de Sabadell i permet conèixer com funcionava. S’hi pot veure una màquina de vapor semi fixa Wolf, de 300 CV, instal·lada el 1905 per la Mercantil Sabadellense, l’associació de creditors de l’empresa Buxeda, que condicionà les instal·lacions del vapor per al lloguer i recuperar, així, el deute que havia deixat l’antiga fàbrica tèxtil.

La visita serà dissabte, 8 d’octubre, a les 11 h i a les 12 h al carrer de Cervantes, 68 (Centre). És gratuïta, però cal inscriure’s trucant al Museu d’Història: 93 727 85 55.

2. Demostració de la feina de llauner

El Museu d’Història convida a conèixer l’ofici de llauner a partir d’una demostració de llauneria tradicional a càrrec de Xavier Roura. La proposta es fa coincidint amb l’exposició que ara es pot visitar al museu titulada ‘Quina llauna!‘, que exhibeix peces del taller de llauneria de Joan Puigdomènech, que estava situat a la Creu Alta entre els anys 1950 i 1980.

Xavier Roura, en una demostració / CEDIDA

Roura segueix el fil del seu mestre, Ricard Lozano i Busquets- i ha introduït canvis en el disseny dels seus productes, introduint un component creatiu que ha permès la continuïtat d’aquest ofici gairebé desaparegut. Entre les seves creacions hi ha embuts, mesuradors, setrilleres, etc.

L’activitat se celebrarà diumenge, 9 d’octubre, a les 11.30 h al Museu d’Història (carrer de Sant Antoni, 13. Centre). No cal inscripció prèvia i és gratuïta.

3. Ruta industrial

Fins a 10 edificis formen part de la Ruta industrial que organitza Visit Sabadell, l’organisme del programa de Projecció de la Ciutat i Turisme de l’Ajuntament. Són vapors i edificis històrics que, en conjunt, són un exemple del patrimoni que es conserva del passat industrial dels darrers segles.

La ruta passa per Cal Sempere, el Vapor Codina, el Vapor Badia, l’antiga estació del Ferrocarril del Nord, l’hotel Suís, la fàbrica Sallarès Deu (Aigües Sabadell), el Despatx Lluch, la Rambla, el Vapor Pissit i el Vapor Buxeda Vell.

El recorregut es farà diumenge, 9 d’octubre, a les 11.30 h. Assistir-hi és gratuït, però cal inscriure’s abans trucant al Museu d’Història (93 727 85 55) i aleshores s’indicarà el punt de trobada. Si no s’hi pot anar, o es vol fer en un altre moment, es pot consultar el recorregut i un breu apunt històric de cada parada en aquest document PDF.

4. Taller d’escultura reciclada

Una altra activitat, especialment de caràcter familiar, serà el taller d’elaboració d’una escultura reciclada per crear amb consciència ecològica.

En aquest sentit, la proposta pretén fer el prototip d’una escultura per la via pública utilitzant material de rebuig.

El taller es farà diumenge, 9 d’octubre, de 12 a 14 h al Museu d’Art (carrer del Doctor Puig, 16. Centre).

Comentaris
To Top