Vallès

Troben una tomba del segle X amb una dona i un nounat

Un dels diversos esquelets localitzats / CEDIDA

En el marc de les excavacions arqueològiques al solar del carrer Anselm Clavé de Santa Perpètua de Mogoda, l’equip d’arqueòlegs encapçalat pel sabadellenc Jordi Roig, han localitzat dotze tombes – una d’elles mig destruïda– alt medievals antropomorfes del segle X. Una troballa històrica i inèdita que ha permès descobrir una dona enterrada amb un perinatal: “És un dels pocs casos que es coneixen d’aquesta època a Catalunya, ja que tot i que hi havia una elevada mortalitat infantil, no és gaire habitual que els dos morissin durant el part”, subratlla Roig.

/ ARRAGO S.L.

Ara, un cop finalitzada l’excavació i el consegüent aixecament dels esquelets, s’iniciarà l’estudi antropològic i les analítiques al laboratori amb totes les restes per conèixer els detalls de la desena de cossos descoberts, en un solar on l’expectativa de trobar restes arqueològiques era molt baixa, i que ara ha servit per descobrir-hi una necròpoli: “Això prova la ubicació d’un cementeri allunyat d’on es troba l’església actual. Des d’inicis del segle XXI, s’havien fet prospeccions, però estaven localitzades al carrer de Santa Maria i Sant Ramon”, detalla.

Època carolíngia

Les tombes localitzades, d’estil medieval, segueixen una disposició molt concreta, del segle X: “Les fosses antropomorfes són característiques d’aquest període, de l’època carolíngia”, detalla Roig, mentre afegeix que “a la zona del Vallès les excavaven a l’argila, fent forma de cos, marcant el cap molt bé”.

/ ARRAGO S.L.

Restes romanes

El solar en qüestió es podria considerar una mina d’or pel material localitzat. A part de la desena de tombes, han aparegut ceràmiques, algunes d’elles d’importació de Roma: “Això és un indici d’un assentament romà, amb ceràmica del segle 1-3 dC, amb vaixelles domèstiques d’una vila romana important, de certa importància”, assegura l’arqueòleg sabadellenc. Amb aquest material obtingut es pot corroborar, segons Roig, que “els orígens de Santa Perpètua no només són medievals, sinó que es remuntarien a la vila romànica assentada en el nucli històric”.

Una dona amb un nounat / CEDIDA

Comentaris
To Top