Oci i cultura

El festival elPetit engrandeix Sabadell

Amb seu a Sabadell, el cicle programa 80 funcions per a la primera infància

Espectacle Kleur, de la companyia Dadodans / CEDIDA

El festival elPetit ja és major d’edat. La 18a edició del cicle d’espectacles i tallers per a primera infància (de 0 a 5 anys) tornarà a convertir Sabadell en un epicentre artístic, entre el 12 i el 27 de novembre. Un any més, el festival arriba amb funcions immersives, nous llenguatges, aforaments reduïts, varietat de gèneres i la intenció de no només entretenir, sinó també “alimentar la curiositat, l’esperit crític, la creativitat, la comunicació i el joc”, avança la direcció.

La ciutat, d’on tossudament no s’ha mogut el festival des que va néixer, un any més en serà la seu principal i aplegarà el gruix de propostes. Però elPetit també passarà per Barcelona, Sant Cugat, Igualada, Lleida, Granollers, Olot, Benicàssim, Sant Quirze i Sant Esteve de Sesrovires. Com a novetat, també hi haurà tallers familiars a les presons de Wad-Ras i Can Brians 2 per treballar la reinserció.

En total, 14 espectacles sumaran 82 funcions –51 familiars i 31 escolars– repartides entre 26 espais. A més, s’organitzen  17 tallers –13 per a famílies i 4 per a professionals–i dos dies de jornades internacionals de reflexió per a educadors, programadors culturals i artistes.

Les companyies programades són de Catalunya, Dinamarca, Holanda, França, Bèlgica, Finlàndia, Astúries i Madrid. Han estat escollides, segons la direcció d’elPetit, per “oferir els millors espectacles contemporanis per a la primera infància”, per la seva experiència, el coneixement i el rigor.

“El festival elPetit ens posiciona com a país”, defensa el director general de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat,  Josep Ferran Vives. A més, en valora que “descentralitzi la cultura” i que “apropi l’art de qualitat fins a la porta de les famílies”. També que faci “xarxa entre artistes i educadors”.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles de la Rosa, destaca la trajectòria de la proposta amb seu a la ciutat, que s’ha guanyat un ampli consens, tant polític com social: “Aquests 18 anys ens fan singulars. Cada any s’aconsegueix anar més enllà”. No com a polític, sinó com a pare, de la Rosa opina que elPetit “obre un univers artístic que supera estereotipis, que fa que petits i adults surtin de les sales modificats”.  I afegeix: “No té res a veure amb allò a què estàvem acostumats”.

Presentació del Festival elPetit / AINA TORRES

En aquest sentit, l’aposta de la programació per a companyies internacionals, especialment del nord d’Europa, té la intenció  “d’obrir mirades” i avançar cap a propostes “contemporànies que vagin més enllà”. Per altra banda, les companyies que passen pel festival agafen embranzida i tenen millors oportunitats per ser programades.

A Sabadell, bona part dels espectacles passaran per laSala, però també n’hi haurà al Teatre Principal, a l’Espai Cultura i als Jardinets de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, a l’Estruch i a les biblioteques de Ponent i Vapor Badia. A l’Espai de Criança i Salut hi haurà un taller per a embarassades.

Companyies locals i internacionals

En el festival debutarà la companyia sabadellenca Engruna Teatre, amb Univers, “una experiència sensorial plena de poesia visual, música en directe i moviment”. És una coproducció de laSala i elPetit, igual que Bajau, que a l’Estruch portarà Ponten Pie, una “fantasia visual” sobre l’aigua. Juntament amb la companyia Inspira Teatre, que estrenarà Sotabosc, han fet residència a laSala per preparar-se.

A la ciutat, tindrem diferents companyies europees. La danesa Aaben Dans, amb un espectacle de dansa sobre la curiositat;  l’holandesa Dadodans, amb una ballarina que pintarà coloridament un quadre; la francesa Lagunarte, amb un solo de veu i objectes; o la finesa Portmanteau, amb un viatge de formes, que combinarà el circ contemporani, la dansa i les arts visuals al Teatre Principal.

La resta de la programació del festival elPetit està disponible al seu portal.

Col·laboració amb centres penitenciaris per a la inclusió

El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona – Wad Ras i el Centre Penitenciari Brians 2 es consoliden com a seus del festival aquest any, amb programació estable d’espectacles i tallers. “El llaç amb les famílies genera ganes d’enfortir-se, d’aprendre, de tornar a la comunitat i de cuidar”, apunta Anna Sanjuan, tècnica de la Unitat de Programes d’Intervenció Generalista a la Generalitat. La intenció és que els interns tinguin una experiència positiva de joc i comunicació amb els fills, “per pal·liar els efectes nocius de la presó”.

Trobada de professionals

Parar i reflexionar sobre cap a on va l’art, l’educació, la cultura… Una de les cites d’elPetit serà el VII Encontre Professional, dos dies de jornades de visionats d’espectacles, conferències, debats i tallers. Hi confluiran un centenar de professionals, de vint nacionalitats diferents, del sector de la cultura i l’educació i artistes. A Sabadell, serà a l’Espai Cultura, el dissabte 19 de novembre a partir de les 10 h.

A les escoles

A banda de funcions escolars, elPetit s’endinsa a les escoles amb el programa ‘Mestres que es mouen’. Es tracta de formació dirigida a educadors per treballar l’art a les escoles bressol i a educació infantil.

Comentaris
To Top