Oci i cultura

Seguint l’empremta de Feliu Elias

Feliu Elias

El Museu d’Art de Sabadell reivindica la seva figura i la del seu entorn més proper

L'exposició ha anat acompanyada de plafons informatius sobre la nissaga Elias / Victor Castillo

Feliu Elias, alies “APA”, és una de les grans figures de l’art sabadellenc. Tant ell, com la nissaga que l’envolta, van aportar moltíssim a la nostra ciutat. Per aquest motiu, el Museu d’Art de Sabadell ha volgut reivindicar la seva figura amb una exposició.

Feliu Elias

L’apartat gràfic és un dels que més destaca / Victor Castillo

Una vida dedicada a l’art i la cultura

La mostra presenta un estudi en profunditat de l’obra d’Elias i, també, del seu entorn familiar així com cercle d’amistats. Al Museu es poden descobrir els seus orígens i els factors que van forjar el seu caràcter. Artista polifacètic, Elias va tocar diferents sectors artístics: dibuixos, crítiques literàries i també pintura. També va destacar com a dibuixant humorístic i caricaturista satíric en diferents publicacions com El Cucut o l’Esquella de la Torratxa. Amb un gran component polític d’arrel marxista la seva vida també es va veure marcada per l’exili. En concret va haver de marxar del país 3 vegades: la 1a l’any 1910 fugint de la llei de jurisdiccions, la 2a amb l’arribada de la Dictadura de Primo de Rivera i l’última en plena Guerra Civil escapant dels anarquistes. Els últims anys de la seva vida els va passar a París, d’on va tornar per morir a Barcelona l’any 1948.

Feliu Elias

La mostra evidencia la relació dels Elias amb la ciutat / Victor Castillo

Nissaga d’artistes

Com dèiem, l’exposició va més enllà d’Elias. També parla d’alguns dels seus germans i també amics. Pel que fa a la família, es destaca a Francesc i Lluís. El primer, dedicat sobretot al vidre i la ceràmica. El segon pels seus dibuixos satírics, tots sota l’àlies d’Anem. Com a grans amistats i ajudes es destaca a Santiago Segura, Eugeni d’Ors o l’Antoni Vilarrofat.

Una de les principals impulsores de la mostra ha estat Mariona Seguranyes, historiadora d’art i comissionaria. Hi hem parlat per aprofundir més sobre la figura d’Elias i el seu entorn. “Era un projecte molt esperat pel Museu, perquè és una figura molt important, arrelada a la ciutat i a la seva cultura”, ha explicat. De fet, també ha destacat una aportació directa a la cultura popular de Sabadell:” Va dissenyar dos cartells per les festes, un el 1906 i l’altre el 1908. També el cartell de l’art nou el 1915 i el 1936 l’Acadèmia de Belles arts li va dedicar una exposició”. De la mostra del 36 se’n poden trobar dues obres actualment al Museu.

Feliu Elias

Mariona Seguranyes ha estat la impulsora de la mostra i ha fet de guia als visitants / Victor Castillo

Segons Seguranyes, Elias és un gran personatge a reivindicar: “Sabadell li va aportar molt, la fundació del Papitu i la seva mena d’humor en són algunes característiques”. Per acabar ha destacat la gran producció artística a la ciutat durant els inicis del s. XX: ” Hem tingut una gran etapa, amb molts artistes i fils a seguir, donaria per una altra exposició sencera”, ha afegit.

La mostra, que va començar l’1 de setembre, es podrà visitar al Museu d’Art de Sabadell fins al pròxim 29 de gener.

Comentaris
To Top