Ciutat

Esport com a recepta contra el risc d’exclusió

El programa ‘Esport Jove als Barris’ permet a infants i joves gaudir de diverses disciplines

L’esport és un instrument de socialització, integració i cohesió. Més enllà del benefici en la salut dels esportistes, practicar qualsevol disciplina serveix per transmetre valors com la tolerància, el respecte i el civisme, alhora que es trenquen estereotips i barreres.

A Sabadell, el programa ‘Esport Jove als Barris’ permet a infants i joves d’entre 8 i 18 anys beneficiar-se dels mecanismes d’inclusió i cohesió social que proporciona l’esport. “Es tracta que passin una bona estona”, explica la Neida Camacho. Amb el Luis, s’encarrega d’organitzar l’activitat i coordinar els participants.

Amb més d’una dècada d’experiència en projectes similars a diferents barris de la ciutat, explica que la prioritat sempre és que els adolescents gaudeixin, alhora que assimilen la importància de desenvolupar conductes sanes i beneficioses per al seu creixement personal. “Som dinamitzadors de l’activitat”, detalla, confessant que de vegades han d’adoptar un rol “de germà gran”.

Talent i valors

A la pista de Sant Julià, al costat de l’Associació de Veïns del barri, els adolescents s’apleguen, organitzant partits de futbol en què demostren el seu talent. Mentre uns quants exhibeixen les seves habilitats en el 40×20, altres esperen el seu torn a la grada.

“A través de la pilota, els diferents grups i ètnies que es poguessin trobar aquí han començat a socialitzar entre ells. Són valors que hem pogut transmetre. Al principi va ser més complicat”, analitza. “Alguns dels nois que hem tingut els últims anys han acabat jugant a clubs com el Barça, tant de futbol com de bàsquet”, s’enorgulleix: “és molt gratificant”.

Una variada oferta d’activitats

A més de l’esport, han organitzat activitats de petanca, tallers de flamenc, actes a la biblioteca… “No només és la part esportiva, sinó també la cultural”, remarca. A més, s’organitzen regularment tornejos i jornades més especials. Els participants tenen accés a una assegurança mèdica en cas que patissin alguna lesió.

L’oferta d’activitats esportives per a joves en risc d’exclusió social a cinc barris de Sabadell preveu la participació al llarg d’aquest curs de més de 300 nois i noies d’entre 8 i 18 anys. El programa s’allarga fins al juny de l’any que ve.

Present a cinc barris de Sabadell

El projecte, de caràcter gratuït, va arrencar enguany el passat mes d’octubre. Es desenvolupa a Can Puiggener, Torre-romeu, Les Termes, Sant Julià i Ca n’Oriac .

L’Ajuntament destina un total de 105.377,80 euros per dur a terme el programa. El pressupost compta a més amb diferents subvencions de la Diputació de Barcelona, que en el seu conjunt sumen prop de 34.000 euros.
Cada programa d’activitats específic per als diferents barris els duu a terme una entitat gestora: Âristoi Football Academy (Can Puiggener), Fundació Idea (Torre-romeu), l’AE Can Deu (Sant Julià), Ludoteca Margarida Bedós (Les Termes) i Club Esportiu Horitzó (Ca n’Oriac).

Comentaris
To Top