
Un informe de Save the Children, amb dades de l’any 2007, assegurava que una de cada cinc persones a Catalunya havia patit algun tipus d’abús sexual durant la seva infància. I, recentment, la unitat d’atenció a les violències vers la infància i l’adolescència de la Vall d’Hebron –posada en marxa el novembre del 2020– ha atès 343 víctimes menors d’edat, la majoria (70%) nenes.
Unes xifres que porten a preguntar-se: què està fallant? Un projecte intenta donar resposta a la “complexitat” de les agressions sexuals infantils i trencar tabús per abordar-los, tal com ho explica una de les impulsores, Alba Barbé i Serra, educadora social i doctora en Antropologia, veïna de Sabadell. Es tracta d’un conte il·lustrat, La bici de la Lola (Edicions Bellaterra), ambientat a Formentera i que busca “entendre els senyals” que dona la canalla.
Barbé ha precisat que “no tenen eines de comunicació, no troben les estratègies” per traslladar allò que han patit i possiblement ho facin per “sensacions, amb el comportament corporal o oníric”. Ha explicat que en aquesta història “el gran element és el timbre de la bicicleta de la Lola. I quan el perd i va a la seva cerca”.
La sabadellenca ha recalcat que “qualsevol persona pot entendre el llibre, hi ha moltes capes simbòliques que tenen a veure amb el món real i oníric” i va adreçat a tot tipus de públic, però sobretot a famílies, professionals de l’àmbit educatiu, associacions de famílies d’escoles i també s’està negociant amb diverses administracions.
Campanya de micromecenatge
El projecte és una feina conjunta en la qual també participen Judit Piella, il·lustradora i ambientòloga, veïna d’Osona, i Laia Pibernat Mir, llicenciada en Biologia i màster en Antropologia de la salut, especialitzada en gènere i salut, veïna del Maresme. Les tres han obert una campanya de micromecenatge perquè el llibre sigui un recurs més per prevenir aquesta xacra.
Alba Barbé: «El problema a l’inici és identificar-se un mateix com a transvestit»