Ciutat

La “complexitat” de les agressions sexuals infantils, en forma de conte il·lustrat

Un informe de Save the Children, amb dades de l’any 2007, assegurava que una de cada cinc persones a Catalunya havia patit algun tipus d’abús sexual durant la seva infància. I, recentment, la unitat d’atenció a les violències vers la infància i l’adolescència de la Vall d’Hebron –posada en marxa el novembre del 2020– ha atès 343 víctimes menors d’edat, la majoria (70%) nenes.

Unes xifres que porten a preguntar-se: què està fallant? Un projecte intenta donar resposta a la “complexitat” de les agressions sexuals infantils i trencar tabús per abordar-los, tal com ho explica una de les impulsores, Alba Barbé i Serra, educadora social i doctora en Antropologia, veïna de Sabadell. Es tracta d’un conte il·lustrat, La bici de la Lola (Edicions Bellaterra), ambientat a Formentera i que busca “entendre els senyals” que dona la canalla.

Barbé ha precisat que “no tenen eines de comunicació, no troben les estratègies” per traslladar allò que han patit i possiblement ho facin per “sensacions, amb el comportament corporal o oníric”. Ha explicat que en aquesta història “el gran element és el timbre de la bicicleta de la Lola. I quan el perd i va a la seva cerca”.

La sabadellenca ha recalcat que “qualsevol persona pot entendre el llibre, hi ha moltes capes simbòliques que tenen a veure amb el món real i oníric” i va adreçat a tot tipus de públic, però sobretot a famílies, professionals de l’àmbit educatiu, associacions de famílies d’escoles i també s’està negociant amb diverses administracions.

Campanya de micromecenatge

El projecte és una feina conjunta en la qual també participen Judit Piella, il·lustradora i ambientòloga, veïna d’Osona, i Laia Pibernat Mir, llicenciada en Biologia i màster en Antropologia de la salut, especialitzada en gènere i salut, veïna del Maresme. Les tres han obert una campanya de micromecenatge perquè el llibre sigui un recurs més per prevenir aquesta xacra.

Alba Barbé: «El problema a l’inici és identificar-se un mateix com a transvestit»

Comentaris
To Top