Ciutat

ERC vol aplicar “tot el pes de la llei” contra les màfies que ocupen pisos a Sabadell

“Aplicarem tot el pes de la llei”. ERC apuja el to contra les màfies que es lucren de les ocupacions a Sabadell. L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, ha demanat més “contundència” contra els grups organitzats dedicats a les ocupacions il·legals en una trobada amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, aquest dijous. Junts han fet una visita a comerços de l’avinguda de Matadepera.

Les ocupacions d’habitatge han anat en augment en els últims anys. L’any passat, 352 habitatges van ser sostrets de forma il·legal a Sabadell i als municipis de l’entorn, segons dades dels Mossos d’Esquadra. Avui s’ocupa cinc vegades més que fa una dècada (el 2011 es van comptar 75 casos), una realitat que preocupa als ajuntaments i a la mateixa Generalitat. En aquí entren tan aquelles que es fan necessitat com les que són conflictives.

Justament, el conseller Elena aposta per una “intervenció més contundent” contra les ocupacions que són delinqüencials, és a dir, sobre aquelles que tenen alguna activitat criminal associada o lucre per part de tercers. Per aconseguir-ho, caldria fer un canvi legislatiu en tot l’Estat. “S’han de fer canvis legislatius per a poder actuar”, ha assenyalat el conseller en resposta al Diari. 

Gabriel Fernàndez ha anat un pas més enllà. Creu que les màfies deixarien d’aprofitar-se de famílies vulnerables si aquestes ja tinguessin un habitatge: “Per treure el negoci de les màfies, és fonamental que l’administració local resolgui el problema residencial”. En aquest sentit, ha criticat que el Govern municipal prometés 500 habitatges per aquest mandat “i n’hagi fet només 53” i culpa l’Ajuntament de no fer més.

Les ocupacions il·legals a Sabadell es multipliquen per cinc en una dècada

Més Mossos a Sabadell

El cos dels Mossos d’Esquadra necessitava més agents després d’una dècada de retallades. La plantilla de l’Àrea Bàsica Policial de Sabadell s’ha incrementat un 20% en els darrers dos anys: 35 nous agents fins a arribar a un total de 206, segons ha explicat el mateix Elena, que s’ha compromès a incrementar el nombre d’agents en els anys vinents.

El reforç en la seguretat és un dels objectius del Govern de la Generalitat, ara únicament en mans d’ERC. “L’ordre és d’esquerres. Allà on hi ha mes igualtat, hi ha mes seguretat. Això passa aquí, a Mèxic, a Colòmbia…”, ha defensat el conseller. Davant la nova situació política catalana, Fernàndez ha apuntat que en seguretat i en altres polítiques, exercirà de “pont entre la ciutat i el Govern de la Generalitat”.

ERC demana canvis en seguretat a l’Ajuntament

Fernàndez ha estat molt crític amb el model policial del PSC i amb la seva gestió de la Policia Municipal. Considera que l’alcaldessa Farrés no va en la direcció adequada i que ha de recuperar iniciatives del mandat anterior, quan ERC i la Crida governaven a l’Ajuntament. El republicà vol recuperar el projecte Àgora Nord, un espai de treball conformat per la policia, les entitats veïnals, socials i l’administració pública per abordar els problemes de Ca n’Oriac, la Planada i el Torrent del Capellà, entre altres barris del nord de Sabadell.

“El treball va ser molt bo. Vam generar un espai inèdit per a la resolució dels conflictes”, ha assegurat Fernàndez, que ha deixat anar: “Malauradament, el Govern municipal actual s’ho ha carregat“.

El Govern municipal: “Es desqualifica amb el seu canvi de postura”

El posicionament d’ERC envers les ocupacions conflictives ha generat sorpresa en el Govern municipal. El portaveu adjunt de l’executiu i responsable d’Habitatge, Eloi Cortés, considera que el “canvi de postura” del portaveu d’ERC es “desqualifica amb un breu repàs a l’hemeroteca i amb dues dades”. “Al maig del 2018 es va omplir la boca, denunciant la modificació de la llei que garantiria els desnonaments en menys de dos mesos i fins i tot va dir sobre la diputada que va impulsar la modificació, Lourdes Ciuró, que ‘em genera molta tristesa que algú que aspira a representar els ciutadans a l’alcaldia de la ciutat tingui aquestes prioritats a l’hora de legislar’. I ara diu tot el contrari, em sembla increïble“.

Per a Gabriel Fernàndez, la moció del PSC a què fa referència Cortés era “tramposa” perquè “intentava posar tothom en el mateix sac”, sense fer una distinció entre ocupacions per necessitat i “delictives”. “Era del perfil de Vox”, assevera i, segons Fernàndez, l’actitud del regidor respon al “nerviosisme” del PSC davant les eleccions municipals del 2023.

Cortés insisteix que va ser el Govern quadripartit qui no actuava envers les ocupacions: “És encara més increïble que defensi aquesta postura un regidor del quatripartit, que en 4 anys va evitar només 63 ocupacions. Entre juny de 2019 i mitjans d’abril de 2022 se n’han evitat 143. I seguim treballant perquè les ocupacions conflictives es puguin les ocupacions conflictives es puguin resoldre o tallar d’arrel”, sentencia el regidor.

Joan Ignasi Elena: “El suport als Mossos és amb fets, no amb postureig”

Fotografies: Víctor Castillo

Comentaris
To Top