Ciutat

Farrés, sobre les ocupacions conflictives: “És com dir: ‘No tinc diners, doncs em poso a robar carteres’”

“Per garantir el dret a l’habitatge no podem legitimar les ocupacions. És com dir: ‘No tinc diners, doncs em poso a robar carteres’”. Així de contundent s’expressa l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, sobre les ocupacions conflictives que afecten la ciutat. Les sostracions il·legals d’habitatges s’han multiplicat per cinc en una dècada. La xifra no ha deixat d’augmentar: de 75 habitatges (2011) a 352 (2021), segons dades dels Mossos d’Esquadra.

L’alcaldessa, Marta Farrés, acompanyada del regidor d’Habitatge de Sabadell, Eloi Cortés, i de l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa (esquerra). A la dreta, l’alcalde de Mataró, David Bote / D.S.

L’alcaldessa de Sabadell es va traslladar dijous passat a Madrid per reunir-se amb representants  del PSOE, PP, Unides Podem i Cs al Congrés dels Diputats. També va fer ronda amb diputats d’ERC, Junts, PDeCat i PNB. En les trobades –que Farrés va presidir com a presidenta de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità– es van abordar possibles solucions sobre l’habitatge a les ciutats de la segona corona de Barcelona.

En tot l’Arc Metropolità hi ha uns 4.000 pisos ocupats actualment. Per això, els alcaldes exigeixen canvis legislatius per poder fer front als casos conflictius, és a dir, aquells que generen tensió amb els veïns. Demanen canvis en el codi penal i que es puguin ordenar desallotjaments exprés en un màxim de 48 hores si els ocupes no aporten cap documentació que legitimi la seva estada a l’immoble.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, en una trobada amb Jordi Ballart (Terrassa) / V.R.

En declaracions al Diari, l’alcaldessa sosté que la “impunitat” de les ocupacions està minant la convivència de la ciutat i demana mesures immediates. “No ens podem quedar aturats quan hi ha ocupacions que estan degradant barris. Hi ha molts problemes, tràfic de drogues i màfies que s’aprofiten de la gent més vulnerable”, sosté Farrés. Actualment, la Policia Municipal de Sabadell només pot actuar sobre les ocupacions en calent, és a dir, aquelles que s’acaben de produir. El cos local ha realitzat 143 desallotjaments des de mitjans del 2019. En un any es denuncien 11 ocupacions per cada 10.000 habitants a Sabadell, per sota dels indicadors de Badalona (23), però per sobre de Barcelona (9) i de Terrassa (7).

“La seguretat també és d’esquerres”

La mà dura contra les ocupacions s’ha associat més als partits de la dreta. L’alcaldessa, del PSC, creu que seria un “error” no plantejar mesures contra les sostraccions d’habitatges. “Calen polítiques de seguretat públiques des de l’esquerra. Si ho ignorem, no afavorir a la dreta. Afavorim a l’extrema dreta”, assevera Farrés. En aquest sentit, creu que s’han de poder combinar accions punitives amb la construcció de més habitatge assequible per “garantir que tothom pugui viure amb dignitat”. “És compatible”, defensa.

Les ocupacions il·legals a Sabadell es multipliquen per cinc en una dècada

Comentaris
To Top