Publicitat
Ciutat

Retiraran l’àguila franquista de l’antic edifici de Correus a Sabadell

El principal símbol que queda de la dictadura franquista als carrers de Sabadell desapareixerà en compliment de la nova llei de memòria democràtica, aprovada el passat mes d’octubre. Es tracta de l’àguila de l’antic edifici de Correus a la via de Massagué, ara amagada darrere una reixa i imperceptible a peu de carrer. Però l’Ajuntament de Sabadell preveu retirar-la perquè la nova normativa indica que s’han de treure els símbols “contraris a la memòria democràtica” com escuts, insígnies, plaques i altres elements o objectes incrustats en edificis públics o situats al carrer que alabin la sublevació militar i la dictadura.

La nova llei de memòria democràtica obliga a retirar l’àguila franquista de l’edifici de Correus / VÍCTOR CASTILLO

Tècnics municipals han revisat en els darrers mesos la simbologia existent a la ciutat i, a part de la que es manté a Correus, també s’han identificat 20 plaques d’habitatge metàl·liques i una de pedra en edificis construïts durant el franquisme.

Ho podrà fer l’Ajuntament

Des del consistori destaquen que, per primer cop, la llei de memòria democràtica fa referència als principis de col·laboració i subsidiarietat. D’aquesta manera, l’Ajuntament podrà fer aquesta retirada en el cas de l’àguila de Correus; ara bé, encara no s’ha determinat el calendari de quan es farà. La nova norma “remarca que tots els organismes públics són competents per aplicar-la i que es prioritza l’actuació de les administracions més properes a la ciutadania”, assenyalen fonts municipals. Respecte a les plaques dels habitatges, la llei indica que les hauran de retirar els propietaris. Si aquests no ho fan voluntàriament, el consistori ho podrà fer de forma subsidiària.

Senyalització de l’antiga comissaria

L’antiga comissaria de la Policia Nacional a la Rambla, 24, estarà senyalitzada com a Espai de Memòria, igual que l’edifici del Círcol Republicà Federal al carrer de Jardí. Igualment, dintre del Pla de Memòria Democràtica de l’Ajuntament es restaurarà la senyalització i es faran obres de manteniment de les Coves de Sant Oleguer amb un pressupost pràcticament de 40.000 euros durant el 2023. A la llei de memòria democràtica també s’indica que s’han de retirar els reconeixements, honors i distincions atorgats en època predemocràtica, cosa que ja es va fer en el seu moment a la ciutat, defensa el consistori, deixant sense efecte les medalles dels casos més “flagrants” com les atorgades al general Franco.

Publicitat
Comentaris
To Top