Ciutat

El Sabadell d’ahir i el d’avui, en imatges

La plaça Major / MIQUEL CASAS TRULLÀS

Ja és un clàssic –des de l’any 1992– per aquestes dates nadalenques l’edició del calendari Sabadell Ahir. Dotze fotografies,de l’Arxiu Fotogràfic de la Unió Excursionista de Sabadell (AFUES), perfectament documentades, de diverses èpoques –més de cinc dècades, en aquesta edició– del passat de la ciutat, que es pot adquirir a la seu del carrer de la Salut i a les principals llibreries de la ciutat.

Un treball minuciós de deu mesos per als nou membres de la secció d’Història de la Unió Excursionista de Sabadell: “Aquest calendari no només són les fotos de Sabadell, sinó tot el treball que hi ha al darrere. Investiguem per saber exactament on va estar feta la fotografia i ampliar la informació del moment, que algunes coses són conegudes i d’altres que no ho són tant”, assegura Lluís Fernández, un dels membres de la secció d’Història encarregats de la selecció i edició dels textos.

D’un arxiu format per unes 60.000 fotografies, els membres fan una primera selecció d’entre 40 i 50 fotos per, després, reunir-se, debatre i ‘discutir-se’ per acabar seleccionant les dotze escollides. N’hi ha una, tal com explica Fernández, que no ha faltat a les parets dels habitatges dels sabadellencs des de fa anys: “Fa tres anys que posem una foto del Passeig perquè pensem que serà l’any –riu–. Ara, podem veure que Sabadell tenia una plaça Major, rodona, i ara no té cap plaça”, explica.

Per la seva banda, Marcel·lí Garriga, afegeix que “prevalen que siguin variades. I algunes vegades n’hi ha de més defensables que altres. Una fotografia, a vegades, explica molt des del punt de vista històric”.

Entre les fotos seleccionades, expliquen que la titulada Dones rentant roba al Ripoll, just abans de la riuada del 1962 és de Joan Canudas i Vila, qui al seu dia havia estat “membre de la secció d’Història i un dels primers a aportar fotografies al nostre arxiu”, explica Lluís Fernàndez, mentre Marcel·lí Garriga afegeix que “el turó d’Arrahona és emblemàtic”.

Algunes de les imatges que es poden trobar al calendari

1.Urbanització de l’accés
a Santa Fe

Actualment, i des de l’any 1973, la via del tren del nord (Barcelona-Lleida) passa soterrada i la Gran Via ocupa el seu lloc. A conseqüència de la construcció de la Clínica Santa Fe, inaugurada l’any 1966, el carrer es va asfaltar. / PERE LARTUNA I SERRA

2. Dones rentant roba
al Ripoll, just abans
de la riuada del 1962

El pont el va engolir la riuada. La foto és d’un diumenge, que era el dia que es rentava la roba, aprofitant que l’aigua baixava més neta perquè les fàbriques estaven tancades. / JOAN CANUDAS I VILA

3. La plaça Major de Sabadell

Antic espai central i cruïlla de camins d’arrels medievals, amb l’excepció d’alguns edificis de façanes senyorívoles, que han estat testimonis d’una profunda transformació urbanística. / MIQUEL CASAS TRULLÀS

Comentaris
To Top