Diners

L’IPC cau per quart mes consecutiu per la rebaixa de preus de l’electricitat i els carburants

La taxa anual de l’Índex de Preus de Consum (IPC) cau per quart mes consecutiu i se situa al 6,4% al novembre a Catalunya, quatre dècimes menys que a l’octubre, segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La rebaixa ha estat influïda per la reducció de preus de l’electricitat, el gas i altres combustibles (-0,8%), després dels increments històrics d’aquest any, quan han arribat al 70% coincidint amb l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

Durant el novembre, els preus dels aliments han crescut però amb menys intensitat i s’allunya del rècord del mes anterior (13,5%). Al conjunt de l’Estat, la variació anual de l’IPC es va reduir cinc dècimes fins al 6,8%. Aquesta dada confirma que les pensions contributives pujaran un 8,5% el 2023.

La llei de reforma de les pensions contempla que les pensions es revaloritzaran tenint com a referència la inflació mitjana entre el desembre i el novembre, que ha sigut del 8,46%.

La inflació subjacent torna a pujar

En general, aquest mes de novembre s’ha confirmat la tendència a la baixa dels preus després d’un estiu amb pujades mai vistes. Tot i que un increment del 6,4% de l’IPC anual és encara una taxa elevada, és la més baixa que registra Catalunya des del gener d’aquest any, quan va ser del 5,9% i va començar a escalar fins a tocar sostre al juliol, amb un 10,3%. Pel que fa a la taxa mensual catalana, va ser del -0,1%.

La inflació subjacent, que no té en compte l’energia i els aliments no elaborats, ha tornat a pujar fins al 6,1%, després de dos mesos de reculades, i se situa a només una dècima del nivell més alt de la sèrie històrica a Catalunya, que es va assolir a l’agost.

Els aliments i les begudes alcohòliques han frenat lleugerament l’escalada dels últims mesos. Al novembre, van baixar mig punt respecte a l’octubre (14%) quan es va marcar la taxa més alta de la sèrie històrica que es remunta al 2002 quan l’INE va començar a recollir les dades de la inflació per comunitats. Al conjunt de l’Estat, la caiguda va ser d’una dècima, fins al 15,3%.

El preu d’alguns productes, disparat

Si s’analitza més al detall el cistell de consum, continua disparat el preu del sucre (+47,8%), de la llet i els productes làctics (+29,2% i 19,6%, respectivament), de l’oli i els greixos (+26,1%), dels cereals (22,7%), els ous (19,5%) i la patata (17,3%). En relació a les carns, la de vaca puja un 11%, l’ovina ho fa un 5,8% i la de porc un 11,7%, mentre que el preu del pa s’enfila un 12,1%.

Pel que fa a la resta de categories, també destaquen la moderació dels increments en els transports (6,9%) respecte als mesos anteriors, quan es va fregar un augment del 20%. La política de reducció de tarifes es reflecteix en una caiguda del 16,5% al transport públic urbà i en un estancament de l’interurbà (0%). També han moderat la pujada els articles de roba d’home (0,3%) i els complements de vestir (0,4%).

Altres sectors

D’altra banda, els mobles, articles de la llar i els articles per al manteniment de la llar han continuat pujant per catorzè mes (+8,5%) mentre que el preu dels restaurants i hotels ha crescut un 6,3%, menys que en els mesos anteriors. L’únic apartat on registra un descens dels preus és en les comunicacions (-2%).

A l’Estat també es replica la tendència a la baixa dels preus dels carburants i l’electricitat en comparació amb el mateix mes de l’any passat. A banda del factor energètic, també s’ha notat la reducció de preus del transport, el menor increment dels preus de la roba i les sabates i també dels serveis d’allotjament.

Comentaris
To Top