Vallès

L’àrea de Sabadell va infringir la directiva europea de qualitat de l’aire

Els gasos d’efecte hivernacle i les serralades Litoral i Prelitoral converteixen la comarca en una olla a pressió en la que es concentra la contaminació

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha conclòs que Barcelona i la seva àrea metropolitana, inclòs la zona de Sabadell, –juntament amb Madrid- van infringir “sistemàticament” la directiva comunitària sobre la qualitat de l’aire. En una sentència publicada aquest dijous, el TJUE apunta que Barcelona i Madrid van superar els nivells màxims permesos de diòxid de nitrogen (NO2) entre els anys 2010 i 2018, mentre que en el cas del Vallès Oriental, l’Occidental i una part del Baix Llobregat l’incompliment es va produir entre 2010 i 2017. En la sentència, la justícia europea subratlla que l’omissió dels objectius climàtics ha posat en risc la salut dels 4,2 milions d’habitants que tenen les zones catalanes i dels 3,1 milions que viuen a la capital espanyola.

El posicionament de la justícia europea arriba després de nombrosos avisos per part de la Comissió Europea, la qual va advertir en reiterades ocasions que portaria als tribunals els incompliments sobre la qualitat de l’aire a Barcelona i la seva àrea metropolitana i Madrid si no es prenien mesures correctores.

L’executiu europeu va llançar un primer avís a l’Estat l’any 2017 per, dos anys més tard, traslladar finalment la situació a Luxemburg i posar de manifest la gravetat els fets. En la denúncia presentada davant el TJUE, la Comissió apuntava que les zones urbanes havien superat els nivells de diòxid de nitrogen “de forma sistemàtica i continuada” entre 2010 i 2018 i lamentava que cap de les ciutats havia dissenyat nous plans per garantir la qualitat de l’aire.

“La situació ha millorat molt”

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Bernadas, ha assegurat aquest dijous al matí que el Govern i els municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona estan treballant per millorar la qualitat de l’aire. En declaracions a l’ACN, Bernadas ha dit que la situació ha millorat molt des del 2018 gràcies sobretot a la implantació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE). Així, de les 17 estacions que incomplien els límits entre el 2010 i el 2018, el 2019 només en quedaven dues, i aquest 2022 només una.

Comentaris
To Top