Ciutat

Un testimoni de la nevada del 1962 a Sabadell: “La sorpresa va ser quan ens vam llevar: impressionant”

Aquell 26 de desembre del 1962 el sabadellenc Carles Fullola Soteras tenia sis anys. D’això ja en fa seixanta, però té ben present què es va trobar quan es va llevar: una ciutat emblanquinada, de postal, en una estampa memorable que no s’ha repetit amb la mateixa intensitat des d’aleshores. Ben abrigat, recorda sortir al carrer amb el seu pare, que portava una càmera Leica i van quedar ben parats.

Feia hores que nevava amb intensitat i aquell matí de Sant Esteve el cel es va llevar clar i ben assolellat. Un dia magnífic per sortir al Passeig a passejar i contemplar la ciutat d’una altra manera. “La nitanterior va nevar amb molta força. A partir de les 22 h, les 23 h, veies que no parava. Va nevar tota la nit i l’endemà al matí va ser la gran sorpresa: veies una muntanya de neu impressionant”, recorda Fullola, que conserva les fotografies originals que va capturar el seu pare, Carles Fullola Costa-Abellaneda.

El gruix de neu es deia que arribava als 92 cm i recorda com es van haver d’esforçar per treure la neu de la porta de casa. La nit anterior, veient que no parava de nevar, el seu pare fins i tot va entrar el cotxe al garatge de casa, ja que el tenia al carrer. Les imatges també mostren el racó del Campanar, carrers com el del Dr. Xercavins plens de neu; un cotxe Escarabat colgat de neu o bé del riu Ripoll emblanquinat a l’alçada del pont de la Salut i Torre-romeu, entre altres instantànies que es conserven amb molta qualitat, en blanc i negre, i que són un testimoni excepcional de la gran nevada del 1962.

Carles Fullola Soteras, amb fundanda en primer pla, al Passeig el dia de Sant Esteve de 1962 / CEDIDA

El Racó del Campanar, el 26/12/1962, aleshores encara amb la Creu dels Caiguts / CEDIDA

El Ripoll, nevat, des de l’alçada del pont de la Salut / CEDIDA

Veïns traient neu de l’entrada de les seves cases, al carrer del Dr. Xercavins / CEDIDA

La plaça del Dr. Robert, emblanquinada / CEDIDA

Un tractor i molts vianants al Passeig, per Sant Esteve / CEDIDA

Carles Fullola Soteras, contemplant Torre-romeu ben nevat / CEDIDA

Un famós Escarabat, colgat de neu / CEDIDA

Comentaris
To Top