Ciutat

El desembre amb les temperatures més altes de les últimes dècades a Sabadell

Els termòmetres van fregar els vint graus durant diverses jornades

El 2022 es va acomiadar en un ambient càlid, molt més del que tocaria per l’època de l’any. De fet, el mes de desembre va ser un dels més calorosos de les últimes dècades a Sabadell. El mercuri va oscil·lar, de mitjana, al voltant dels 10 graus, tal com ho va recollir l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), instal·lada al Parc Agrari.

Uns registres que es van elevar fins als 13 graus agafant com a referència l’última quinzena de l’any, i és que en aquest període únicament tres dies no es van assolir els 11 graus de mitjana. Especialment destacables els dies 23, 24, 25 i 26 quan el termòmetre va superar els 20 graus, tocant sostre per Nadal, amb 22,6.

1,5 graus més que l’any passat

Una situació que s’explicaria, tal com ha apuntat el Meteocat, perquè a partir del 18 de desembre l’anticicló atlàntic es va ubicar a la zona de la Mediterrània, inhibint el pas de baixes pertorbacions procedents de l’oest i afavorint un flux del sud-oest que va disparar el mercuri. Tenint en compte que el mes havia arrencat, ha recordat, amb la caiguda de les temperatures. A l’estació del Parc Agrari es va arribar notificar 1,1 graus negatius a principis de desembre i per això, es va activar l’operació fred a la capital vallesana.

Els registres del desembre van ser d’1,5 graus més que l’any passat (8,7), que també va comptar amb uns números atípics, però de forma més puntual: 21,4 graus, la màxima notificada el 30 de desembre i es va arribar als 17 els dies de Nadal i Sant Esteve. El 2019, l’altre any recent que va ser més càlid, la mitjana es va situar als 9,4 graus.

Una mica més amunt va pujar el termòmetre el 2015, l’altre any més càlid de Sabadell: fins als 9,7 de mitjana. Precisament, el Servei Meteorològic ha detectat que, en en un suposat podi de calor generalitzada de tot Catalunya, ocuparien cada calaix els anys a partir de 2015, encapçalats per 2022.

Una réplica al litoral i prelitoral català

Les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Meteocat, amb més de 20 anys de dades, han situat desembre el més càlid de la sèrie a una quarta part d’aquests punts, situats sobretot al prelitoral, punts del litoral, en alguns indrets de l’interior i fins i tot algunes valls del Pirineu.

I al mercuri disparat se li va afegir la sequera, per una falta evident de pluges. La zona de Sabadell va estar per sota del 90% respecte de la mitjana climàtica, una dinàmica que es va donar a tot arreu, però en especial a franges del litoral i del prelitoral, àrees del Pirineu i Prepirineu.

Comentaris
To Top