Diners

Pimec insta les empreses de la comarca a col·laborar entre elles per ser més competitives

Pimec Josep Ginesta i Xavier Pujol

La patronal de la micro, petita i mitjana empresa defensa que l’economia vallesana creixerà per sobre de la resta del país

El secretari general de Pimec, Josep Ginesta, i el president de Pimec Vallès Occidental, Xavier Pujol, han fet un balanç del 2022 aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

Pimec Vallès Occidental insta al conjunt d’empreses de la comarca a apostar per la digitalització i a col·laborar entre elles per tal de ser “més competitives” i, d’aquesta manera, afrontar amb fermesa els elements macroeconòmics que generen incertesa. Aquest recomanació l’han fet aquest mateix dilluns el president de l’ens, Xavier Pujol, i el secretari general de Pimec, Josep Ginesta, que també han aprofitat per fer balanç de l’any 2022 i per pronosticar com evolucionarà l’economia del Vallès Occidental i del país aquest 2023.

D’entrada, durant la seva intervenció, Pujol ha pronosticat que el producte interior brut (PIB) de la comarca i el seu teixit empresarial creixeran per sobre de la resta del país. El pronòstic l’ha fet tenint en compte les dades dels darrers anys, en què el Vallès ha crescut per sobre de la mitjana catalana. De fet, disposa del segon PIB més alt del país (27.184 milions d’euros; el 12% del total): només el Barcelonès el supera, segons l’Idescat.

El president del Vallès Occidental apunta que la diversificació de sectors econòmics del Vallès Occidental i el pes que té la indústria a la comarca (un 25%, 6 punts percentuals per sobre de la mitjana catalana) són els motius principals de la resiliència del territori. “La indústria genera riquesa i llocs de treball ben retribuïts. El Pacte Nacional per la Indústria ha de permetre que el pes del sector sigui encara més gran”, descriu Xavier Pujol.

Xavier Pujol, durant el seu discurs, aquest dilluns / LLUÍS FRANCO

Menys empreses que el 2021

Això sí, tot i el bon comportament del PIB el 2022, des de Pimec s’assenyala que la comarca ha perdut empreses (un total de 77) respecte al 2021. A més, el nombre d’autònoms també s’ha vist reduït substancialment: el 2008 el Vallès Occidental en tenia més de 65.000, mentre que la xifra actual és de 61.000. “Sempre veiem cada empresa com una oportunitat de riquesa i de llocs de treball. Per tant, ens preocupa que en tinguem menys que fa uns anys”, ha asseverat Josep Ginesta.

El secretari general de Pimec exposa que els elements conjunturals externs, com poden ser la guerra d’Ucraïna, la crisi energètica i les dificultats logístiques, han tingut influència en aquesta disminució de companyies i de treballadors per compte propi. Ginesta, però, reclama solucions a les administracions per fomentar l’emprenedoria, que, segons apunta, han d’implicar la reducció de la burocràcia a l’hora de crear una empresa.

Manca de professionals

Un altre tema rellevant que s’ha tractat és la manca de professionals que hi ha en alguns sectors de l’economia. Des de Pimec han reclamat que hi hagi “canvis estructurals” que permetin ajustar l’oferta i la demanda del mercat de treball. “Calen canvis en les polítiques d’FP i universitats, que han de tenir en compte les necessitats de les empreses. És paradoxal que Espanya tingui el 28% d’atur de la zona euro i, tot i així, tingui molts llocs de treball per cobrir”, ha exposat Ginesta.

Josep Ginesta, fent balanç del 2022 / LLUÍS FRANCO

D’altra banda, tampoc s’ha al·ludit la qüestió de la B-40. Des de Pimec es mostren favorables a la infraestructura, ja que consideren que permetria a les empreses del territori “no perdre competitivitat”, però prefereixen no mullar-se en quin ha de ser el traçat i fins a on ha d’arribar. “Hi ha un gran consens entorn de la B-40 i cal treballar perquè es faci efectiva, tenint en compte el menor impacte mediambiental possible”, afirma Xavier Pujol.

Per acabar, Josep Ginesta s’ha referit a la situació dels salaris: “Es diu que les empreses paguen poc, però la realitat és que el salari mínim interprofessional a Espanya ha crescut considerablement en els últims anys. És el setè SMI de la zona euro”. Segons el secretari general de Pimec el veritable problema és la “manca de productivitat”. “Tenim gairebé la productivitat més baixa de tota la Unió Europea. Cal fer alguna cosa per millorar-la, ja que les empreses perden molta competitivitat”, ha assenyalat.

Comentaris
To Top