Ciutat

El jutge reobre la investigació al primer sospitós de l’assassinat d’Helena Jubany

L’ADN de l’actual investigat no concorda amb el trobat a la roba de la víctima i es faran proves amb el sospitós inicial

El jutjat de primera instància 2 de Sabadell, que instrueix el cas de la mort d’Helena Jubany, ha ordenat tornar a investigar el primer sospitós del crim l’any 2001, Santi Laiglesia. Així ho ha acordat en una interlocutòria aquest dimarts, que també ordena prendre mostres d’ADN per comparar-les amb les que es van trobar al cos de la víctima i que no coincideixen amb l’actual investigat, Xavier Jiménez.

Així, un cop rebuts els resultats de l’Institut Nacional de Toxicologia amb les comparatives d’ADN sol·licitades pel jutjat, el resultat és que no hi ha coincidència entre l’actual investigat i la víctima. Per això, s’ha acordat la reobertura de les actuacions respecte de qui ja va ser investigat, per tal de practicar diligències per obtenir mostres biològiques/ADN perquè l’Institut Nacional de Toxicologia (INTOX) en pugui fer la comparativa amb la de la víctima.

Ara, doncs, es vol comparar les mostres biològiques amb les del propietari de l’immoble on van passar els fets, fet pel qual també va ser el primer sospitós en la investigació. A banda, el jutjat també ha rebut un informe pericial lingüístic de pèrits especialistes sobre l’escriptura dels anònims que va rebre la jove, que conclou que hi ha indicis que permeten atribuir-los a Jiménez.

Indicis i material probatori

El novembre del 2022, el jutge ja va comunicar a les parts que no hi havia coincidència entre les mostres, però que sí que es podia confirmar que eren d’un home. A més, les mostres de l’hisop vaginal van donar un resultat parcial, sense que s’haguessin comparat amb cap altra mostra.

La decisió ve motivada pels indicis ja existents el 2005 contra Laiglesia i amb l’afegit que dels informes dels laboratoris de l’INTOX no ha aparegut una evidència que permeti relacionar l’ADN de les mostres amb el de Jiménez, únic investigat per a qui la causa es trobava oberta en aquest moment. “La investigació avança, el jutge explica que s’han anat acumulant indicis i material probatori que el duen a obrir el procediment contra el primer investigat –Laiglesia–, sense que això exclogui la causa sobre el segon investigat –Jiménez–”, ha detallat en declaracions a l’ACN l’advocat de la família d’Helena Jubany, Benet Salellas.

Concretament, s’acorda obtenir mostres genètiques de la boca amb cotons o hisops, una actuació que s’ha de poder dur a terme tan aviat com sigui possible. Els resultats, però, no es tindran fins d’aquí a uns mesos, segons fonts de l’acusació.

“Tenim un material obtingut el 2022 que mai s’havia comparat amb altres mostres, i que ens poden apropar a resoldre el cas de l’assassinat d’Helena Jubany”, afegeix Salellas. De fet, la raó per a la comparativa rau en el fet que Laiglesia és el propietari de l’immoble del carrer de Calvet Estrella de Sabadell on Jubany va ser assassinada. Ara, amb unes mostres genètiques masculines, s’ha optat per esbrinar si són de l’investigat.

Jiménez es manté a la causa

Tot i quedar demostrat que no hi ha restes genètiques de Xavi Jiménez a la roba de Jubany, sí que hi ha indicis que fan que es mantingui a la causa. El passat mes de gener es van obtenir els resultats de les diligències pericials sobre els anònims que la jove havia rebut abans de morir, i l’anàlisi lingüístic refermaria que Jiménez hauria participat en l’elaboració dels redactats.

“Hi ha indicis suficients de coincidència documental tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics per considerar la seva participació en l’elaboració dels anònims”, detalla el jutge a la interlocutòria. De la mateixa manera, la secció tercera de l’Audiència de Barcelona va desestimar, també el gener, els tres recursos que la defensa de Jiménez va presentar contra l’obertura de la causa contra ell.

Què se sap i què no del cas d’Helena Jubany?

Comentaris
To Top