Ciutat

Les restes d’ADN de la roba d’Helena Jubany no són de l’únic investigat

Helena Jubany

Xavier Jiménez és el principal sospitós de la mort de la noia l’any 2001

El titular del jutjat d’instrucció número 2 de Sabadell que instrueix el cas de l’assassinat d’Helena Jubany l’any 2001 a Sabadell ha comunicat que les mostres d’ADN trobades a la roba que portava la noia en el moment del seu assassinat no corresponen a Xavi Jiménez, l’única persona que a hores d’ara està sent investigada per aquests fets. Tot i això, sí que són d’un home, com es desprèn de l’informe de l’Institut Nacional de Toxicologia.

D’altra banda, les mostres de l’hisop vaginal han donat un resultat parcial, però no han estat comparades amb ningú. Ara, a instàncies de l’acusació, el jutge ha acordat ampliar les proves d’ADN i comparar aquestes darreres amb les de Jiménez.

Les tècniques forenses actuals, fonamentals

El resultat de les proves d’ADN de la roba d’Helena Jubany recuperades del lloc del crim ara és una de les claus per determinar l’autoria dels fets. S’hi ha detectat material genètic de terceres persones, motiu pel qual el jutge ja va prendre mostres a Xavi Jiménez per poder-les comparar.

En paral·lel, a més, l’Institut Nacional de Toxicologia va recuperar les mostres vaginals que es van prendre a la víctima quan se li va practicar l’autòpsia fa més de vint anys i ha advertit als Jutjats que amb les tècniques forenses actuals seria possible obtenir més informació de la que es va obtenir l’any 2001. Amb les dues mostres ja analitzades, el jutge descarta ara que el material genètic trobat a la roba de Jubany sigui el de Jiménez, però encara es podria saber si les mostres vaginals es poden comparar amb les de l’ara únic investigat pel crim.

Nou pèrit lingüístic

A la interlocutòria, el jutge demana a l’Institut Nacional de Toxicologia ampliar, a més dels informes obtinguts de les mostres fetes a la vagina, els de les ungles. De la mateixa manera, trasllada a la Policia Nacional, que fa funcions de policia científica, que analitzi tot allò que sigui referent a “articles, assajos, llibres o qualsevol altre text publicat o fet” per Jiménez que pugui aportar més dades, de la mateixa manera que trasllada al Consell Comarcal del Berguedà, on treballava quan es van produir els fets, que aportin material corresponent a Jiménez en les dates pròximes a l’assassinat.

Amb tot, el magistrat acorda reclamar al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya un pèrit lingüístic d’ofici per analitzar el material recollit.

Un testimoni va desmuntar la coartada de Jiménez

Xavier Jiménez és el principal sospitós de la mort d’Helena Jubany. El passat mes de setembre un testimoni va desmuntar la seva coartada, assegurant que el dia que va desaparèixer Jubany ell no era fent unes cerveses, tal com sosté l’acusat.

El crim va prescriure el passat 2 de desembre de 2021, quan feia 20 anys de la troballa del cos, seguint el que marca el Codi Penal. Això vol dir que totes aquelles persones que mai han estat investigades per aquest delicte ja no se les podrà imputar.

Què se sap i què no del cas d’Helena Jubany?

Comentaris
To Top