Ciutat

FOTOS | Les nevades històriques a Sabadell que mai s’oblidaran

Aquest dijous es compleixen 30 anys de l’enfarinada del 1993

Les nevades no són un fenomen meteorològic habitual a Sabadell. Per això, tots tenim gravades a la retina aquelles que hem pogut presenciar o mantenim guardades a la memòria aquelles jornades en què, tal com ens han explicat, la ciutat va quedar tenyida de blanc.

La neu va aparèixer tímidament aquest dilluns a primera hora, deixant les típiques escenes dels més petits jugant a fer boles. L’enfarinada, però, va ser minsa i gairebé no va quallar als carrers de Sabadell. Si repassem l’hemeroteca, en trobarem de molt més cèlebres.

Sense anar més lluny, aquest dimarts, 28 de febrer, es van complir cinc anys de l’última gran nevada a Sabadell. Va ser el 2018, deixant imatges espectaculars en els punts més emblemàtics, com es pot apreciar en les fotografies d’aquell dia.

/ JOAN VALLS

/ JOAN VALLS

/ JOAN VALLS

/ JOAN VALLS

/ JOAN VALLS

/ JOAN VALLS

Març de 1993

També està d’aniversari la nevada del 2 de març del 1993. Aquest dijous es compleixen trenta anys des que el Diari titulava en portada “Marzo comienza con nieve”, amb fotografies panoràmiques, amb les teulades completament blanques. La crònica de la jornada relatava aleshores el caos en el servei de trens i problemes viaris per la intensa nevada d’aquell dia, que segur que no han oblidat molts sabadellencs.

Nevada del 2 de març del 1993 a Sabadell

Portada del Diari de Sabadell el dia de la nevada del 2 de març del 1993 a la ciutat

La crònica de la nevada del 2 de març del 1993 a Sabadell

Nevada del 2 de març del 1993 a Sabadell

Nevada del 2 de març del 1993 a Sabadell

Dues grans nevades a la dècada dels 80

Si encara tirem més enrere, a la dècada del 1980, hi va haver dues nevades també recordades. La primera, el 19 de febrer de 1981. La segona, sis anys més tard, el 18 de gener de 1987. Com mostren les imatges, encara en blanc i negre, el gruix de neu va ser considerable.

Passeig de la Plaça Major nevat, al fons el campanar de l’església de Sant Fèlix. Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Imatges de carrers sense identificar plens de neu a Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Entorns del castell de Can Feu nevat. Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Entorns de la plaça del mercat, cruïlla entre els carrers d’En Font, Carrer Jovellanos i carrer de l’Escola Industrial, Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Racó del Campanar, al fons el campanar de l’església de Sant Fèlix i l’antic rellotge de Caixa d’Estalvis de Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Entorns del castell de Can Feu nevat. Sabadell. 19 de febrer de 1981. Autor: Pere Ferran

Imatges de Sabadell nevat, carrers i places sense identificar. Sabadell. 18 de gener de 1987. Autor: Pere Ferran

Els jardinets a la Plaça del Dr. Robert nevat. Sabadell. 18 de gener de 1987. Autor: Pere Ferran

1962, un any marcat en vermell

Però segurament la més icònica de les nevades va ser la del 26 de desembre del 1962, en ple Sant Esteve i coincidint amb l’any de les recordades riuades a la ciutat. El gruix de neu es deia que arribava als 92 cm, tal com recordava en un article del Diari un dels testimonis d’aquella jornada.

/ CEDIDA

Març del 2010

Caldrà esperar per veure si en les pròximes setmanes afegim un nou capítol en el llibre de les grans nevades a Sabadell. L’entrada al mes de març no assegura dir adeu a la possibilitat de neu. I és que el dimecres vinent es compliran 13 anys de la nevada del 8 de març del 2010. Una jornada més per al record dels sabadellencs.

Comentaris
To Top