Ciutat

ERC vol facilitar la instal·lació de plaques solars a Sabadell “més enllà de les teulades”

plaques solars

Els republicans proposen que es puguin veure aquests elements en balcons, façanes i pèrgoles

Plaques solars en una teulada / D.S.

ERC Sabadell presentarà una moció al ple del mes de març, que se celebrarà dimarts 7, perquè s’impulsi una ordenança municipal que faciliti la instal·lació de plaques fotovoltaiques “més enllà de les teulades”.

Això vol dir que es puguin veure aquests elements en balconsfaçanes pèrgoles. Per fer-ho, tal com ha explicat la regidora, Èlia Soriano, es necessitarien canvis en la normativa local “per posar ordre de com s’ha de fer” i “llocs preferents” d’aquesta implantació, així com modificar perquè no calguin llicències d’obres per col·locar aquests elements ja que “endarrereixen” la posada en marxa i es faci “a través dels assabentats” -un tipus de permís per fer treballs menors-.

La idea dels republicans és que, si s’aprova, en un termini de sis mesos entri en vigor la regulació. A més, la proposta també contempla que es protegeixin les plaques d’autoconsum com un “element clau en el moment històric de la transició energètica cap a un model sostenible”. El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, ha urgit actuar, perquè ha recordat que, en un informe publicat a finals de 2022, situava la capital vallesana a la cua de la comarca. “S’ha de revertir la situació i no podem esperar”, ha recalcat.

L’enginyer industrial i consultor energètic, Salvador Salat, ha explicat que al 2050 “Sabadell haurà d’instal·lar 930 megawatts fotovoltaics i 650 eòlics, però difícilment trobarà on posar els aerogeneradors”, cosa que ha calculat la demanda serà de “1.390 megawatts fotovoltaics addicionals i que això equival a dues centrals nuclears”. Ha advertit que “no hi haurà espai” i ha suggerit acords amb d’altres ciutats per compartir el servei.

La manca de sostre limita les plaques solars a Sabadell

Comentaris
To Top