"Que tothom tanqui els ulls i surti al carrer"“Si una paret ha d'estar lliure a 1,80 metres, s'ha de complir”. Alguns comerços, denuncia, no ho segueixen. “Molts bars, per exemple, posen rètols al carrer amb les ofertes del dia i tots els cecs hi topen”. L'ocupació de les terrasses, analitza, també és millorable amb la distribució d'una única filera de taules. En més de tres dècades, ha viscut com es fan petits passos per millorar el seu dia a dia. “Les rampes, el transport públic adaptat...”, apunta. “De vegades és tan senzill com posar-se a la nostra pell. No veure-hi és molt fotut. Que tothom tanqui els ulls i surti al carrer. O que es mogui per casa durant tres hores... És tan senzill com això”. A l'institut del seu fill, per exemple, la Núria va fer una xerrada per evidenciar la necessitat d'organitzar la sortida dels alumnes perquè les mares no es quedessin fent tap a la porta. I hi van posar solució. Per això, considera fonamental que qui pren decisions pregunti a qui té problemes. “Segur que a mi em costaria decidir sobre qüestions que afecten persones amb una cadira de rodes. Hi ha molts aspectes que s'han de preguntar als col·lectius afectats abans de prendre la decisió”, diu sobre la planificació urbanística.
ARA A PORTADA
Civisme i millores per la mobilitat de les persones cegues: "Que tothom tanqui els ulls i surti al carrer"
La Núria, que va perdre la visió fa més de 30 anys, explica les dificultats que es troba a l'espai públic

- Les càmeres analògiques tornen a Sabadell

- Marc Béjar Permanyer
- Periodista
Publicat el 11 de març de 2023 a les 10:00
Actualitzat el 13 de març de 2023 a les 09:30
La Núria té 59 anys. Als 26, va perdre la vista de cop. Al llarg del temps, ha experimentat petites variacions en la seva visió. Ara, a més, pateix també una afectació medul·lar que li resta equilibri. Des de fa quatre anys, compta amb l'Adel, una gossa pigall. “Facilita molt la mobilitat. Evita els obstacles. Però als carrers hi ha tants elements que molts cops ens acabem quedant aturades”.
Ella viu a la zona de la Roureda, un dels punts més adaptats a les persones cegues. “És el barri amb les voreres més amples, hi ha rampes a tot arreu i també més semàfors sonors. A més, hi ha moltes botigues i no tens problemes per anar a comprar”, analitza sobre el seu dia a dia. Tot i així, reclama més actuacions. “Encara es posen semàfors nous que no són sonors”, lamenta. I demana respectar les normatives, recollides en diverses normatives vigents sobre accessibilitat, on es detallen les condicions bàsiques per garantir la mobilitat a tots els col·lectius.
Notícies recomenades
-
Sabadell Sabadell tindrà servei de bus nocturn en format prova pilot (de moment)
-
Sabadell Denúncia penal per l’estat del molí d’en Mornau de Sabadell, actualment en ruïnes
-
Sabadell Sense ubicació per la fira d'artesans del Nadal: FANSA i Ajuntament no es posen d'acord
-
Sabadell L’ascensor de Can Puiggener pateix una nova avaria
-
Sabadell El Santamasa recupera el seu històric nom deu dies després
-
Sabadell Com prevenir la picada del mosquit tigre?