Oci i cultura

Ramon Madaula i Raquel Sans recreen la vida de Buffalo Bill a l’Espai Cultura Sabadell

Buffalo Bill Barcelona

L’actor sabadellenc i la periodista de TV3 protagonitzen l’obra, que es podrà veure el dissabte 18 de març, a les 21h

Ramon Madaula i Raquel Sans / CEDIDA

L’actor sabadellenc Ramon Madaula i la periodista de TV3 Raquel Sans seran el proper cap de setmana a l’Espai Cultura Sabadell per representar Buffalo Bill a Barcelona, l’obra de teatre que recrea la visita que el mític explorador i caçador de búfals va fer a la capital catalana el Nadal de 1889, amb l’espectacle de cowboys amb el qual va recórrer Europa després d’abandonar les seves aventures. L’obra, escrita pel propi Madaula, es podrà veure el dissabte 18 de març, a les 21h, organitzada per la UiU Promotors, en el marc de la temporada cultural de la CavaUrpí.

Condecorat per les seves proeses en les guerres índies de mitjans segle XIX a l’Oest Nord-Americà, quan ja no quedaven búfals ni natius per abatre, Buffalo Bill va muntar un circ amb els supervivents de la conquesta de l’Oest de forma que, en certa manera, va crear el gènere de western abans que el cinema. El seu xou d’indis i cowboys va recórrer mig món i va recalar a Barcelona, on no va assolir l’èxit esperat.

Buffalo Bill a Barcelona, Raquel Sans, periodista i presentadora del Telenotícies de TV3, puja a l’escenari per fer-li una entrevista pòstuma al llegendari cowboy. Plegats viatjaran de les grans planures del Far West, fins la Barcelona de finals del segle XIX. Un diàleg on es desgranen els motius pels quals l’ideal d’home rude i viril que encarnava Buffalo Bill sembla que no va entusiasmar a la Barcelona de l’època. Ramon Madaula interpreta el personatge mentre que Mònica Bofill torna a dirigir el muntatge, després de l’èxit assolit amb Els Brugarol.

“Buffalo Bill va venir a Barcelona després d’haver triomfat a les grans ciutats europees. Les cròniques apunten que als catalans no ens va impressionar gaire. Va passar sense pena ni gloria. Diuen que si va ser el mal temps… una passa de grip… tot és possible”, explica Madaula. “A mi m’agrada fantasiar amb la idea que als catalans Buffalo Bill ens irritava. Tenim una certa tendència a desmitificar potser per una malaltissa fidelitat a la realitat, o per enveja. La sumptuositat, l’opulència, la pompa militar, les ostentacions de virilitat ens fan basarda. Aquest tarannà nostre, quasi beat, podria ser una virtut  —de fet, crec que ho és— però també una rèmora a l’hora de crear una èpica col·lectiva”, afegeix.


El muntatge es va estrenar l’abril de 2022 al Teatre de Salt (Girona) i els mesos de gener i febrer d’aquest any s’ha representat al Teatre Goya de Barcelona, abans de la gira per diversos teatres catalans que passarà per Sabadell aquest proper dissabte.

Les entrades estan en venda a través de la plataforma Codetickets.

Publicitat
Comentaris
To Top