Ciutat

Els nous autobusos de TUS estalviaran més de 300.000 euros en benzina cada any

TUS incorpora els sis primers vehicles d’emissió zero a finals de 2023, el que suposarà un estalvi important en consum de combustible

Una usuària puja a un vehicle de TUS / VÍCTOR CASTILLO

Els autobusos de Transports Urbans de Sabadell (TUS) han recorregut més de 3,2 milions de quilòmetres el 2022, el que equivaldria a creuar Sabadell de punta a punta més de 319.912 vegades. Una mitjana de 50.000 quilòmetres per autobús. I el consum de combustible ha estat de 49 litres cada cent quilòmetres, una reducció del 13% en cinc anys.

La previsió és que, amb la renovació de la flota, caigui el consum de benzina i les emissions contaminants: els set híbrids i sis elèctrics que s’incorporaran a finals de 2023 permetran estalviar més de 210.000 litres de gasoil anuals, que equival a deixar d’emetre 548 tones de CO2 a l’any. Els elèctrics permetran estalviar a la cooperativa 247.500 euros en benzina cada any amb els preus actuals.  Però els set nous híbrids rebaixaran encara més el tiquet en benzineres: el consum d’un híbrid és un 27% inferior als vehicles que es retiraran de la flota. I sumaran un estalvi d’uns 78.750 euros més.

En total, la cooperativa de transports urbans  s’estalviarà més de 300.000 euros en dièsel. Ara bé, la inversió inicial en un elèctric és superior a la d’un vehicle de benzina: segons les darreres dades de TUS, el preu mitjà d’adquisició d’un vehicle elèctric i el carregador era d’uns 550.000 euros l’any 2021. I cal afegir el cost de recàrrega: 8,15 euros cada 100 quilòmetres l’any 2021, sense tenir en compte l’increment de preus.

Els primers elèctrics, aquest any

TUS ja s’està preparant per donar la benvinguda als primers elèctrics que circularan per Sabadell i aquesta primavera s’instal·laran a les cotxeres de TUS les estacions de recàrrega. Els primers autobusos elèctrics començaran a circular per Sabadell a finals de 2023: sis de zero emissions i set nous híbrids més.

L’inici de la campanya de rebaixes deixa un bon regust entre els comerciants La TUS és l’element visible a la ciutat que millor simbolitza l’entrada dels nous ajuntaments democràtics

A finals de 2023, 41 vehicles seran sostenibles, el 62,6% de la flota. A finals de 2023 quedaran només dos vehicles sense etiqueta, dos amb etiqueta C i 22 amb etiqueta B. Els nous vehicles tindran un cost de 6,7 milions d’euros, però suposarà també un estalvi en partícules contaminants. De fet, des de la incorporació dels primers vehicles híbrids a la ciutat, l’any 2017, les emissions de diòxid de carboni anuals com el consum de combustible van de caiguda.

Pel que fa a l’emissió de C02, des que es van incorporar els primers vehicles híbrids, l’any 2017, la contaminació ha caigut un 14%. I la previsió és aprimar encara més aquesta xifra en els pròxims anys. De moment, a finals d’any circularan sis vehicles que no emetran gasos contaminants als carrers de Sabadell.

Comentaris
To Top