AHIR I AVUI

El Molí d’en Barata, l’empremta d’un passat industrial

Castellar del Vallès va tenir un important passat industrial. Un exemple d’això és el Molí d’en Barata, un primitiu establiment industrial que es remunta al segle XVIII situat al costat del riu Ripoll. El molí, que era de les masies de Matadepera, presenta tres edificacions diferenciades que segueixen el desnivell del terreny.

L’energia que utilitzava el molí fariner era aigua. Una bassa situada darrere d’un obrador tirava l’aigua sobre la roda que movia la pedra del molí. Les moles eren estriades, fent que el gra fos encletxat entre dues pedres. Un cop molt, es desplaçava fins a l’exterior. Finalment, es dipositava en un recipient de fusta, anomenat farinera.

Actualment, l’equipament encara es conserva i es documenta en el Reial Cadastre de Castellar del Vallès de 1716 que va portar a terme José Patiño. A continuació, podeu veure una fotografia del molí durant la dècada dels anys 30 i, just a sota, una fotografia actual de l’equipament, ara abandonat.

Imatge del Molí d’en Barata durant els anys 30 / CEDIDA (CENTRE D’ESTUDIS DE CASTELLAR- ARXIU D’HISTÒRIA)

Estat actual d’una part del Molí d’en Barata / CEDIDA

Comentaris
To Top