CAPITAL NATURAL

L’alimentació en el centre del món

Per Alba Graells Roca. Graduada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i màster en Seguretat Alimentària

El sistema alimentari actual —la manera de produir, transformar, distribuir, vendre, consumir aliments i gestionar-ne els residus— afecta la nostra salut, crea desigualtat i pobresa i degrada la base ecològica del planeta. L’alimentació està estrictament relacionada amb la història, la salut, la comunicació, el medi ambient i l’economia. Per tant, podríem dir que «som el que mengem».

Hem de ser conscients que l’alimentació és el punt convergent. Cal transformar el sistema agroalimentari actual en un altre de més segur, saludable i sostenible. Tot això per garantir l’accés a l’alimentació, per proporcionar aliments segurs i saludables, i per satisfer les necessitats del present però sense comprometre les generacions futures.

Així, si l’alimentació és el nexe del món, el consum d’aliments també ho serà. L’acte de menjar va molt més enllà del fet només d’ingerir aliments. La conducta alimentària és el comportament involuntari o voluntari que un individu posseeix respecte d’un aliment. Consumir és un acte polític. Les nostres decisions sobre com ens alimentem afecten el planeta, l’economia i sobretot la nostra salut. I tot això té un cost. Un cost que el paguem tu, jo, tots, i el nostre planeta també!

L’alimentació ocupa un lloc central en la nostra vida. Garantir l’accés a l’alimentació a una població que creix desmesuradament no és fàcil. I encara més! A tot això se li han de sumar els reptes mundials actuals: una guerra que fa pujar els costos d’alimentació, una emergència climàtica que fa trontollar el sistema agroalimentari, i una creixent decadència del valor dels aliments.

És hora que ens plantegem un canvi en el sistema agroalimentari. Canviar el sistema productiu d’aliments i repensar com ens alimentem. Com podem salvar la nostra salut, l’economia, les comunitats i el nostre capital natural? A través de l’alimentació! Perquè —no ho oblidem— de mica en mica s’omple la pica. 

Aquest és un article introductori de la sèrie d’articles «Alimentum», que tractaran la temàtica dels aliments per a les persones a través de les mirades de diferents autors i autores.

Publicat simultàniament a Quadern de les idees, les arts i les lletres.

Comentaris
To Top