Ciutat

Sentit homenatge al Jordi Roca pacifista coincidint amb l’aniversari del bombardeig de Gernika

Les sirenes antiaèries de Gernika i Sabadell han sonat simultàniament amb motiu del 86è aniversari del bombardeig que va tenir lloc en la ciutat biscaïna durant la Guerra Civil. A les 15:45 hores ha tingut lloc l’homenatge que també ha servit per recordar la figura de Jordi Roca, artista sabadellenc i figura destacada del pacifisme local, que ens va deixar el desembre de 2022.

Els assistents han assistit al so de l’alarma en silenci. Acte seguit, han pogut escoltar alguns dels poemes en què Roca va tractar sobre qüestions com la guerra i la pau, en què ell va ser un referent. “Un dels seus elements d’identitat són els coloms, un símbol de pau que apareix en les seves obres des de sempre. Uns símbols que es van intensificant de manera molt visible en la simbologia de les seves darreres obres”, ha recordat la seva vídua, Joana Soler. En l’acte, s’ha exhibit una pancarta portada pels representants municipals que duia una de les seves colomes identificatives.

/ CEDIDES

Gernika i Sabadell

“El 26 d’abril de 1937, fa 86 anys, la vila de Gernika va ser bombardejada per les aviacions feixistes alemanya i italiana, d’acord amb les forces de l’exèrcit franquista”, ha explicat Genís Ribé, del Museu d’Història de Sabadell, que ha recordat la “devastació” i els centenars de morts i ferits que va deixar el bombardeig.

La vinculació entre Gernika i Sabadell és especial en aquest cas. La sirena d’alarma antiaèria que va sonar aquell dia i que havia estat instal·lada des de la tardor de 1936 va ser fabricada a Sabadell, als tallers de l’antiga empresa La Electricidad SA, al carrer Bonavista, al barri de Covadonga, com ha recordat Ribé, que ha recordat que Sabadell va instal·lar després una sirena similar, de més potència, per advertir a la població civil.

La commemoració de Gernika va arrencar l’any passat amb l’aprovació del Pla de Memòria Democràtica 2022-2026.

Mor Jordi Roca, pintor i poeta sabadellenc

Comentaris
To Top