Ciutat

El Taulí realitza una intervenció pionera al món

L’operació es va fer en només tres hores

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha realitzat la primera implantació al món d’una pròtesi aòrtica de petit diàmetre personalitzada per operar un aneurisma d’aorta. El pacient, de 69 anys, també presentava una isquèmia d’extremitats amb oclusió d’un eix ilíac. En una primera valoració es va desestimar la pràctica d’una cirurgia oberta, perquè en la seva situació, suposava un risc per a la seva vida.

En les intervencions d’aneurismes toraco-adbdominals es fan servir pròtesis a mida que tenen un catèter d’entrada de gran diàmetre (8 mil·límetres), però aquest pacient tenia un greu problema de lesions a les artèries ilíaques i necessitava un catèter d’entrada més petit. Per això, es va demanar la fabricació a mida d’una pròtesis de baix perfil.

Una intervenció complexa

La intervenció posterior va ser complexa: primer s’ha d’introduir i alliberar la pròtesi per la zona engonal de forma precisa davant de l’origen de les artèries viscerals, i després s’han d’implantar els stents que comuniquen la pròtesi aòrtica amb les artèries renals, mesentèriques i tronc celíac des del braç. L’operació es va fer en només tres hores, afegint també un bypass per tractar la isquèmia de la cama esquerra.

Cada any s’intervenen al Parc Taulí entre 60 i 70 pacients amb aneurismes d’aorta.

Comentaris
To Top